NEMA POSLA ZA NJIH

Evo kako Hollywood podcjenjuje glumice

17.05.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje prikazuje Hollywood u jednom potpuno drugačijem svjetlu. Očito je riječ o mjestu prepunom diskriminacije najrazličitijih vrsta

Unatoč uspjesima posljednjih holivudskih blockbustera s jakim ženskim ulogama, žene su zapravo u Hollywoodu podcijenjene. Naime, filmske govorne uloge za žene u posljednjih su pet godina smanjene. U prijevodu to znači da muški glumci imaju više od 70 posto govornih uloga u filmovima.

Kada žene i dobiju govorne uloge, onda su to najčešće tinejdžerke koje pokazuju puno kože, otkriva istraživanje sveučilišne kalifornijske Škole za komunikacije i novinarstvo.Među 100 najuspješnijih filmova prošle godine, svega 28,4 posto od 4.475 govornih likova, bile su žene. Omjer izgleda ovako - 2,51 muškarac na jednu žensku osobu na filmskom platnu.

U izvješću koje potpisuje komunikologinja Stacy L.Smith, navodi se da su tijekom prošle godine žene grupo bile podzastupljene u filmovima. Također se ističe da kad se ženski lik i pojavi, onda se obavezno vidi i gola koža jer glumice nose odjeću koja više otkriva nego pokriva.

'Posljednjih godina zaista su uloženi mnogi napori u smislu da se više žena pojavljuje na filmskim platnima. Nažalost, ti napori još uvijek nisu urodili plodom jer nismo primijetili da se povećao broj ženskih uloga ili da se pak smanjila njihova pretjerana seksualiziranost', naglasila je Stacy L.Smith.

Istraživanje je također otkrilo da je većina filmskih uloga za žene pisana za žene koje imaju od 21-e do 39 godina. Broj tinejdžerica u filmovima se povećao pa tako one nerijetko tumače i one uloge koje su zapravo namijenjene starijim ženama. Sve u svemu, najnovije istraživanje prikazuje Hollywood u jednom potpuno drugačijem svjetlu. Očito je riječ o mjestu prepunom diskriminacije najrazličitijih vrsta.