FILM DANISA TANOVIĆA

'Epizoda u životu berača željeza' otvara 19. Sarajevo Film Festival

24.04.2013 u 19:11

Bionic
Reading

Organizatori Sarajevo Film Festivala najavili su da će 19. izdanje otvoriti filmom 'Epizoda u životu berača željeza' redatelja Danisa Tanovića. Otvorenje festivala održat će se 16. kolovoza, paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej

'I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja Festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu', rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Film 'Epizoda u životu berača željeza' svjetsku premijeru imao je u okviru natjecateljskog programa međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen s dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

'Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvaćanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?', ističe redatelj i scenarist Danis Tanović.