CVITEŠIĆ I NADAREVIĆ U GLAVNIM ULOGAMA

Dvije domaće premijere međunarodnih filmskih koprodukcija

31.01.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Tijekom naredna dva mjeseca održat će se dvije svečane premijere hrvatskih filmova nastalih u međunarodnoj koprodukciji Damira Terešaka; 'Kad svane dan' redatelja Gorana Paskaljevića (10.veljače) te 'Najljepša je zemlja moja' redateljice Michaele Kezele (16. ožujka)

Kad svane dan', nagrađen na festivalu u Palm Springsu i srpski kandidat za Oscara, realiziran je u produkciji Francuske, Hrvatske i Srbije, a glavnu ulogu, umirovljenog glazbenog profesora koji otkriva obiteljske poveznice sa progonom Židova za vrijeme drugog svjetskog rata odigrao je Mustafa Nadarević. 'Riječ je o poetičnom filmskom ostvarenju koje govori o nužnosti borbe protiv rasizma i koje je s razlogom izabrano za srpskog kandidata za Oscara. Iznimna gluma živuće legende filma Mustafe Nadarevića te prekrasna glazba Vlatka Stefanovskog dirnut će svačije srce i potaknuti na razmišljanje o tome što svatko od nas može napraviti kako bi to neko bolje sutra zaista bilo već sutra' istaknuo je Branko Lustig, počasni predsjednik Jewish Film Festivala u Zagrebu na kojemu je film prikazan.

 

Foršpan filma 'Kad svane dan'

Njemačka redateljica hrvatskih korijena Michaela Kezele glavnu ulogu svog dugometražnog filma 'Najljepša je zemlja moja' dodijelila je trenutno najuspješnijoj hrvatskoj glumici Zrinki Cvitešić čije je ostvarenje oduševilo publiku i kritiku na Danima europskog filma. Uz hvaljenu glumačku ekipu svojim se dugometražnim prvijencem u koprodukciji Njemačke, Hrvatske i Srbije istaknula upravo Michaela Kezele suptilno pokazavši malu društvenu zajednicu kosovskih Srba kroz psihozu i mržnju koja u njoj vlada. U njenoj priči rat djeluje kao pozadina ispred koje se odigrava pažljivo narativno izgrađen odnos između dvoje osamljenih ljudi Srpkinje Danice i Albanca Ramiza.


312449,312237,311934,311643