VEHABOVIĆ U MSU-U

Đurđa Tedeschi i Nataša Janjić: Strast za umjetnošću

16.09.2015 u 19:41

  • +21

Poznati na izložbi Zlatana Vehabovića "Temelji u blatu"

Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Bionic
Reading

Prva samostalna izložba Zlatana Vehabovića 'Temelji u blatu' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu okupila je mnoge ljubitelje umjetnosti među kojima su bili jedna od najcjenjenijih hrvatskih kostimografkinja Dženisa Pecotić, voditeljica Danijela Trbović, Đurđa Tedeschi i drugi

Zlatan Vehabović zaslužuje titulu nove zvijezde hrvatskog slikarstva, a nakon njegove prve samostalne izložbe koja je otvorena  sinoć u MSU-u s tim će se zasigurno složiti i mnogi istaknuti umjetnici hrvatske javnosti. Vehabovićevi motivi svidjeli su se i glumici Nataši Janjić koja je 'Temelju u blatu' došla pogledati u društvu dečka Marka Kisića.

'Zlatan Vehabović suvremeni je talentirani slikar kojeg se danas ne može zaobići. Za mene je dragocjeno sudjelovati u trenutku u kojem nastaje neka umjetnost i svjedočiti mu. U njoj se direktno možeš ogledati i prepoznati neka svoja stanja, osjećaje, raspoloženja i asocijacije, pa i inspiraciju za svoj rad', smatra Nataša.


Nataša Janjić i Danijela Trbović složile su se u jednom - Zlatan Vehanović talent je koji zaslužuje pažnju svjetske javnosti


Zlatan Vehabović na otvaranju svoje prve velike samostalne izložbe


Đurđa Tedeschi (gore) i dženisa Pecotić (dolje)
John Pavlish

Izložba je zaintrigirala i dame koje itekako cijene mlade talente i originalnost hrvatske suvremene umjetnosti, Dženisu Pecotić i Đurđu Tedeschi.

Vehabovićeve slike prikazuju jedan osobit skup motiva. Napuštene kuće, skloništa u šumi, djeca u igri, nasukani kitovi, sante leda, čamci izvučeni na kopno, šatori u divljini, ljudske figure bez lica... samo su neki od prizora koji se gotovo opsesivno pojavljuju u njegovu slikarstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima se ističu Velika nagrada 49. Zagrebačkog salona (2010.), Nagrada Međunarodne organizacije umjetničkih kritičara - The International Association of Art Critics (AICA), Prva nagrada na natječaju Novi Fragmenti Erste Banke (2006.) i Druga nagrada Essl Award for Central/Southeast Europe (2006.) u Austriji. Recentno je postao dobitnik prestižnog rezidencijalnog programa The Arctic Circle za 2016. godinu.

Njegove radove otkupile su neke domaće i strane zbirke: Essl Museum (Austrija), Zbirka Filip Trade (Hrvatska), Hypo Group i Erste Bank. Primljen je na rezidencijalni ekspedicijski program The Arctic Circle za 2016. godinu


Modni dizajner Tomislav Bahorić s djevojkom Ivanom i Mario Miše