U KINIMA: 'UKLETA KĆI'

Drvena gluma Kevina Costnera u solidnom hororu

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 24.09.2010 09:26
  • Objavljeno 24.09.2010 u 09:26
Kevin Costner

Kevin Costner

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Vrhunska atmosfera i napetost zasjenjena slabim scenarijem

Usred svih holivudskih visokobudžetnih horora koji obećavaju iznimnu napetost, a zapravo samo nude standardne jeftine zvučne trikove šoka, pojavljuje se niskobudžetni Ukleta kći. Zanimljivost je, naravno, Kevin Costner u naslovnoj ulozi i Ivana Baquero kao njegova kći koja se proslavila ulogom u vrhunskom Panov labirint. Ujedno je to i redateljski prvijenac Španjolca Luisa Bardeja. Je li ovo samo još jedna američka horor zanemarivost ili možda drukčiji, atmosferom prožeti film poput 'Panovog labirinta'?

John James (Kevin Costner), nedavno rastavljeni otac Louise (Ivana Baquero) i Sama (Gattlin Griffith) seli s njima u Južnu Karolinu gdje je kupio kuću na osami. Naizgled solidan novi početak za obitelj uskoro se zamrsi sve čudnijim Louiseinim ponašanjem. Ona voli provoditi vrijeme na obližnjem indijanskom pogrebnom humku. Polako se otkriva mračna povijest povezana s kućom koja će obitelj, a pogotovo Johna staviti pred veliki izazov i borbu za život.

'Ukleta kći' je film s mnogo potencijala i u nekim elementima izvanredan, ali kao cjelina nažalost razočarava. Pozitivno je vrhunsko korištenje atmosfere kao tvorca straha i napetosti, što je jako rijetko u modernome hororu. Redatelj pametno i bez pretjerivanja upotrebljava efikasne mirne kadrove koji polako grade sve veću napetost. Nikada izravno nismo suočeni s opasnošću i gotovo sve se sugestivno dočarava gledatelju, što stvara izvrsnu atmosferu. U spoju s jednako tako suptilnom glazbenom podlogom, 'Ukleta kći' donosi mnoge trenutke istinskog straha i napetosti jer gledatelj je natjeran ući u taj svijet vlastitom maštom.

Nažalost, takav vrhunski, staromodniji pristup horor žanru nikada ne doživljava svoj puni potencijal zbog scenarija. Likovi i tijek radnje jako su problematični jer, nasuprot ostatka, nisu upečatljivi. Zapravo, likovi djeluju kao da su odbačeni ostatak nekog drugog filma s nezanimljivim dijalozima i još gorom karakterizacijom, te na kraju za njih nismo ni vezani. Ta emotivna odvojenost od protagonista zakopava inače izvrsnu napetu podlogu i ono što je inače mogla biti jako efektna završnica ovdje je samo prosječni kraj. Posljedica loše napisanih likova je i drvena gluma, pogotovo Kevina Costnera koji djeluje jako nezainteresirano i prava je šteta tako potrošiti njegove sposobnosti. Sama priča zna imati nelogičnosti i posve nepotrebne ili potpuno krivo realizirane scene, a to se onda opet povezuje i s često djetinjastom logikom likova.

Iako su priča i likovi velika slaba točka filma, 'Ukleta kći' donosi svježinu u moderni horor žanr zahvaljujući jako dobrom građenju napete i tmurne atmosfere, nudeći strah kroz efektnu sugestiju, a ne kroz jeftine trikove i galone krvi. Stoga se, bez obzira na mane, može preporučiti ukoliko volite atmosferski staromodni horor s daškom misterije i želite promjenu od modernog, 'nabrijanog' holivudskog proizvoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi