UZ PRIDJEVE I VLASTU POPIĆ

'Dozvoljeni četvrtak' u Vintage dovodi šibensku Diskodeliju

12.05.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Serija koncerata Dozvoljeni četvrtak, 14. svibnja u Vintage Industrial Bar dovodi tri raznolike atrakcije s domaće indie scene. Tako će ovog će četvrtka od 21 sat ljubitelji glazbe moći uživati u nastupima šibenske Diskodelije, varaždinske Vlaste Popić , te zagrebačko-labinskih Pridjeva. Povodom nastupa na Dozvoljenom četvrtku, Diskodelija otkriva detalje o aktualnom spotu za singl 'Alija' i koji su žanrovi utjecali na rad ovog šibenskog benda

Diskodelija je stasala je pod utjecajem punka, noisea, new wavea i post rocka. Uz 'fetive' Šibenčane Marka Vuletina, Ivu Grubišića i Radu Kristića bend čini i Zagrepčanka sa šibenskom adresom Magdalena Bašljan. Diskodelijin prvijenac 'U vremenu', koji je krajem prošle godine objavio Dancing Bear, zapazili su i ishvalili kritika i mediji, a jako ga je dobro prihvatila i publika, koje u Vintageu zasigurno neće nedostajati. Valja spomenuti i da su nedavno predstavili i spot za svoj vrlo catchy aktualni singl 'Alija'.

Dočarava li spot za 'Aliju' Šibenik onakvim kako ga vi doživljavate? Je li uputnije prije ljetovanja u Šibeniku zaviriti u kakav luksuzno opremljen vodič, ili – pogledati 'Aliju'?

'Alija' sigurno nije Šibenik kakvim ga se obično prikazuje ,ili kakvim ga se inače želi prikazati. Jedina stvar koju nismo željeli napraviti kada smo se odlučili raditi video spot je još jedan stereotip. 'Alija' je u principu jedna obična ljubavna priča koja se u svakom trenutku, i kutku ovoga svijeta događa. Tako ni Šibenik nije izuzetak, samo što se redatelj i autor cijelog video materijala Ante Storić, odlučio to prikazati na ovaj način. Šibenik nije samo grad na moru. Do prije nekoliko godina turizam je tu bio potpuno nepoznat pojam, a ostavštine socijalizma i industrijskog življenja i danas su vidljive u svakom dijelu grada. Kao što su tvrđave oko grada, stara gradska jezgra ili brodovi i galebovi sastavni dio grada, tako su to i tvornice koje su ostale, ili pak zgrade koje su po novim kvartovima nicale kao gljive poslije kiše. Slika koja se u spotu vidi samo je dio onoga što nam znači Šibenik. Ni bolji ni lošiji, ni ljepši ni ružniji - jednostavno takav. U svakom slučaju, ako želite provesti ljeto u Šibeniku, 'Alija' možda i
nije ogledni primjerak, ali će vam svakako pokazati da i Šibenik, kao i svaki drugi grad, živi i svoje druge živote, bez luksuza, blještavila i pompe.

 


Jesu li na vas više utjecale izvorne pojave žanrova s kojima se vaša glazba može poistovjetiti, ili njihovi revivali tijekom proteklih petnaestak godina?

Definitivno kombinacija i jednog i drugog. Teško je ne poistovjetiti se s glazbom uz koju smo odrastali i koja nas je na određeni način definirala kao osobe, ali isto tako primjetan je i utjecaj mnogih novih bendova čiji je zvuk ostavio, i još uvijek ostavlja, utjecaj na nas. Manji i manje poznatih bendovi sastavni su dio našeg svakodnevnog glazbenog istraživanja, tako da se zvuk Diskodelije može gledati kroz prizmu i starog i novog.

Mišo, Arsen ili netko treći?

I jedan i dugi su, pa i taj netko treći, individue koje treba poštivati i cijeniti. Ipak, realno gledajući, i bez obzira što u manjoj ili većoj mjeri znamo dobar dio njihovog repertoara, dva smo različita svijeta.

'Dozvoljeni četvrtak' organizira najveća regionalna glazbena top lista 'Muzika je Zvonko Radost' uz pomoć prijatelja iz bonbona. Cijena ulaznica u pretprodaji je 30 kuna, a na dan koncerta 40 kuna. Kao i na dosadašnjim Dozvoljenim četvrtcima, prvih 25 korisnika mobilne mreže bonbon koji dođu na koncert dobivaju slobodan ulaz i besplatni kupon za piće od 20 kuna. Za slobodan je 'upad' dovoljno na ulazu u Vintage pokazati mobilni uređaj na kojem je bonbon mreža.