VALAMAR JAZZ FESTIVAL

Doživljaj za istinsko uživanje

09.07.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg lansiranja, porečki Valamar Jazz Festival koji se održava od 6. do 9. srpnja, a na kojem su u petak gostovali brazilska pjevačica i pijanistica Tania Maria i portorikansko-američki saksofonist Miguel Zenon sa svojim kvartetima, ponovo se potvrdio kao sjajno mjesto za uživanje

'Naša je želja spojiti uistinu prekrasan ambijent, gostoljubivost naših domaćina i vrhunsku glazbu u nezaboravnom festivalskom iskustvu', zapisala je umjetnička direktorica Tamara Obrovac u festivalskoj knjižici i dodala da je cilj festivala da bude manifestacija koja savršeno spaja turizam i kulturu. E pa, uspjelo je!

Valamar Jazz Fesival upravo je to - formula za savršen odmor. Rezultat je to zahvalnog spoja idilične atmosfere otočića Sveti Nikola pored Poreča na kojem se koncerti održavaju, motiviranih glazbenika koji odaju dojam da istinski uživaju u svirci, dobrog i povoljnog vina dostuponog na festivalskom šanku te nepretencioznosti i ležernosti festivala. Tako je bilo i u petak navečer kada smo svjedočili nadahnutim nastupima Miguel Zenon Quarteta i Tania Maria Viva Brazil Quarteta, uz topli vjetar s pučine i lagani šum mora publike. Bio je to sjajan doživljaj. Iako festivali na otvorenome uvijek nose određeni rizik zbog nepredvidljivih vremenskih prilika i nerijetko problematičnog ozvučenja, organizatori Valamar Jazz Festivala i s time su imali sreće - vrijeme je bilo toplo i suho, a zvuk besprijekoran.

Zadovoljna pubika toplo je ispratila nastup Miguela Zenona, mladog alt saksofonista rođenog u Puerto Ricu, čija glazba obiluje etno utjecajima i uz kojega se osobito istaknuo kontrabasist Hans Glawishnig. Zenon je tijekom dosadašnje karijere nastupao s brojnim glazbenicima te objavio pet albuma. Debitantski 'Looking Forward' utjecajni New York Times proglasio je najboljim nezavisnim jazz albumom 2002, a 2006. godine čitatelji Jazz Times Magazina proglasili su ga najboljim mladim umjetnikom. Njegov zadnji album 'Esta Plena' bio je nominiran za dva Grammyja.

Slavna brazilska glazbenica Tania Maria, koja kombinira klasične brazilske kompozicije i zvukove s jazzom uz primjese funka, započela je nastup kasikom 'Aquarela do Brazil', a i publika je, doduše stidljivo, zapjevala s njom. Pomalo sjetna glazba u njenoj interpretaciji zvučala je istinski radosno, čemu je uvelike pridonosio simpatični Edmundo Carniero na udaraljkama. Tania Maria još se u ranom djetinjstvu počela baviti glazbom i pijanistica je klasičnog obrazovanja, no publika je poznaje prije svega po njezinu efektnom glasu, a na porečkom koncertu osvojila nas je ne samo svojim vokalnim sposobnostima, nego i neupitnim šarmom. Pjevanje joj je, kaže, došlo prirodno jer 'Brazilka sam, a pjevanje je najveća tradicija koju imamo'. Svjetsku slavu stekla je albumom 'Come With Me' 1983. godine, a do sada je objavila 25 albuma te nastupala na svim važnijim svjetskim jazz festivalima.

Evo kako njeni nastupi izgledaju i zvuče: