POBJEDNIK FESTIVALA

Dokumentarcu o turistima u ninskoj crkvi još jedna nagrada

13.07.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Pobjednik 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma je kratkometražni dokumentarni film 'Autofocus' Borisa Poljaka

Karlovy Vary jedan su od najvažnijih europskih filmskih festivala, a Autofocusu je ovo već druga velika međunarodna nagrada, nakon Visions du Réel u švicarskom Nyonu u svibnju.

Ovaj dokumentarno-eksperimentalni hibrid metodom skrivene kamere bilježi mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode znamenitu crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.


Film je premijeru imao prošle godine u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na festivalu 25 FPS, a u travnju je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 23. danima hrvatskog filma, ujedno s najvišom prosječnom ocjenom kritičara među svim filmovima u programu.

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003) i Sky Spirits (2010), oba u korežiji s Damir Čučićem, i kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni 'Splitski akvarel' (2009). Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa. Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na 'Autofocusu' su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Za festivalsku distribuciju 'Autofocusa' zadužena je Ivana Ivišić, koja je ove godine u Karlovym Varyma ujedno bila i jedna od članova žirija natjecateljskog programa East of the West.

Kristalni Globus, nagradu za najbolji film u glavnom programu 49. Karlovyh Vara, osvojio je 'Corn Island' (Simindis kundzuli) gruzijskog redatelja Georgea Ovashvilija, najbolji redatelj je Mađar György Pálfi za film 'Free Fall' (Szabadesés) koji sutra navečer igra i u Međunarodnom programu Pulskog filmskog festivala, dok su najboljim glumcima proglašeni Elle Fanning (Low Down) i Nahuel Pérez Biscayar (All Yours / Je suis à toi).