DVORANA MÜLLER

Dokumentarci, art i nijemi filmovi u novom zagrebačkom kinu

14.03.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Zagreb je dobio novu kinodvoranu - na katu kina Europa danas se otvara dvorana Müller

Prije sedam godina Zagreb je zamalo ostao bez svih kinodvorana koje se nisu utopile u koncept multipleksa šoping centara - akcija 'Daj mi kino' sačuvala je neka tradicionalna platna od njihove transformacije u trgovine, modne butike i kazališne škole, a među njima se našlo i kino Europa, koje je od 2008. dobrim dijelom obnovljeno te pretvoreno u svojevrsnu zagrebačku kinoteku, mjesto za filmska druženja s kafićem, trgovinom i atraktivnim nekomercijalnim programom.

Od danas prostor i program podebljani su još jednim mjestom za projekcije, malom dvoranom Müller na katu kina Europa, ugodnim prostorom s oko tridesetak sjedala (manje-više fotelja), a gdje ćete za 25 kuna moći pogledati film i pojesti besplatne male kokice. Uz doplatu će vam konobar donijeti i željeno piće. Nešto kao lo-fi verzija Gold Classa iz Imaxa.

Novosti, zajedno s podsjećanjem na postignuća iz prvih pet godina upravljanja kinom (suvremena projekcijska oprema, obnova sanitarnih čvorova, novo platno...), u novoj su dvorani na danas održanoj press konferenciji predstavili

Hrvoje

Laurenta i Boris T. Matić, čiji je Propeler film od Grada dobio prostor kina na desetogodišnje upravljanje.

Dvorana je posudila ime od zagrebačke obitelji Müller i nema nikakve veze s trgovačkim centrom otvorenim ne tako daleko od Europe. Podudaranje je svakako manje 'pipkavo' od onog koje bi imali da je dvorana nazvana prema imenu (Adolf), a ne prezimenu gospodina koji je još 1913. sagradio Helios kino (današnja Gavella), a 1924. naručio i gradnju kina Europa.

Program počinje odmah, tj. u četvrtak 14. ožujka projekcijama u 19 i 21 sat. Dvoranu otvaraju 'Vadžda' iz Saudijske Arabije i proslavljeni dokumentarac 'Ai Weiwei: Never Sorry', a u budućnosti nas očekuju predavanja, okrugli stolovi, promocije i nove projekcije, poput prikazivanja nijemih klasika, starih slapstick komedija uz pratnju klavira, po uzoru na uspješne projekcije 'Nosferatua' u kinu Europa.