'FAUST' ALEKSANDRA SOKUROVA

Dobitnik Zlatnog lava nakon Filmomanije u MAXtv videoteci

11.09.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Nakon projekcije na šestoj MAXtv Filmomaniji dobitnik Zlatnog lava, film 'Faust' redatelja Aleksandra Sokurova stiže u MAXtv videoteku

U originalnoj ekranizaciji legende o Faustu, redatelj Aleksandr Sokurov naslonio se na Goetheovog i Mannovog Fausta naglasivši izvore dijalogom na njemačkom jeziku.

Heinrich Faust Johannes Zeiler) cijeli život teži za prosvjetljenjem, žudi za shvaćanjem života kao takvog. U svojim spoznajama na početku svijeta vidi riječ, no Mauricius, filmska verzija Mefista, mu objašnjava kako na početku svijeta ne bijaše riječ, već djelo. Povevši ga u noćni život, razbukta u njemu želju za djelovanjem, i to ne bilo kakvim već – ljubavnim. Za ludog provoda Faust upoznaje Gretchen te odlučuje prodati dušu vragu, pardon Mauriciusu, za krevetno sjedinjenje sa spomenutom ljepoticom.

Film 'Faust' na festivalu u Veneciji osvojio je Zlatnog lava za najbolji film, a gledatelji će ga moći vidjeti u sklopu MAXtv Filmomanije 6, koja se održava od 20. do 30. rujna u Cineplexxu Centar Kaptol te odmah potom u MAXtv videoteci.