NESTAO POZNATI PRODUCENT

Dobitnik filmske nagrade u Sarajevu uhapšen u Siriji?

25.08.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Ugledni sirijski filmaš, producent, glumac i autor, Orwa Nyrabia, koji je ove godine u Sarajevu na filmskom festivalu primio stipendiju fondacije Katrin Cartlidge, nestao je u pokušaju odlaska u Kairo, javile su u petak nezavisne aktivističke grupe, izrazivši strah da je poznati filmski autor uhapšen

U četvrtak je 34-godišnji Nyrabia stigao na međunarodni aerodrom u Damasku kako bi se ukrcao na let za Kairo i otad obitelj i prijatelji gube svaki kontakt s njim, javio je Lokalni koordinacijski odbor Sirije, a prenosi AFP i France24

Pobunjenički odbor ima veliku mrežu aktivista koja se bori protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i prema informacijama aviokompanije EgyptAir koju je kontaktirala obitelj, Nyrabia se 'nije ukrcao u avion u četvrtak, što vrlo vjerojatno znači da su ga sirijske vlasti uhapsile'. No to još uvijek nije moguće potvrditi.

Mladi producent koji se bavio nezavisnim i dokumentarnim filmom i koji je pomogao brojnim ljudima koji su ostali bez posla ili kuća zbog Asadova režima, osnovao je s kolegicom, također filmskom autoricom, Dianom El Jeiroudi nezavisnu produkcijsku tvrtku Proaction Film, danas jedinu takve vrste u Sriji, i direktor je festivala dokumentarnog filma u Siriji, Dox Box.

'Čini se da je zločin osnovati nezavisni filmski pokret u Siriji', rekao je sirijski redatelj Ahmad Malas u video izjavi snimljenoj na neotkrivenoj lokaciji izvan zemlje i dodao: 'Pozivamo oslobađanje Orwe Nyrabia, glumca, producenta i diplomanta Sirijskog filmskog instituta koji se uvijek smije', prenosi Al Arabiya

Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia dobitnici su ovogodišnje nagrade i stipendije fondacije Katrin Cartlidge na Sarajevo Film Festivalu. Nagradu im je završne večeri uručio glumac Jeremy Irons. 'Čast nam je što nagradu Katrin Cartlidge primamo u Sarajevu, gradu koji nam daje veliku nadu u tako mračnom trenutku sirijske povijesti. Ova nagrada je priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim radnicima koji rade u krajnje opasnim uvjetima, a sve kako bi pokazali agoniju u kojoj živi narod Sirije i ispričali o zvjerstvima diktature i velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode', kazali su Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, rada i socijalne pravde.

Njihov debitantski igrani dokumentarac 'Dolls - A Woman from Damascus' premijeru je imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) 2007. te je bio prikazan na više od 30 internacionalnih festivala.

Nyrabia je filmsku produkciju studirao na Sorbonni u Francuskoj i često je gostovao kao predavač na radionicama i kao član žirija mnogih festivala na Srednjem istoku i u Europi.

'Orwa je jedan od stvarno mladih i oštrih umova u sirijskoj filmskoj industriji', rekao je također nezavisni egipatski filmaš Wael Omar za AFP iz Kaira. Ovogodišnji Dox Box trebao se održati u ožujku, no otkazan je zbog protesta protiv krvoprolića koje se nastavlja u Siriji. ‘Zgroženi smo, tužni i mučno nam je od tišine kojom svijet svjedoči masakr našeg naroda’, pisalo je na stranicama festivala.

‘Govorio sam mu da ne mogu vjerovati da ga još nisu uhapsili, ali Orwa mi je rekao da sumnja da ga vlasti gledaju kao ozbiljnu prijetnju’, rekao je Omar.

Više od 25.000 ljudi ubijeno je od početka sirijskog ustanka u ožujku 2011. protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, prema podacima nevladinog Sirijskog opservatorija za ljudska prava, a prema podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice više od 200.000 Sirijaca izbjeglo je u Tursku, Libanon, Irak i Jordan, ali u te susjedne zemlje prelijeva se i sukob, a ne samo izbjeglice.