tportal.hr

Zagreb
+9
Osijek
+10
Pula
+14
Rijeka
+13
Zadar
+17
Split
+18
Dubrovnik
+16

SIRIJSKIM AUTORIMA

Jeremy Irons uručio nagradu Katrin Cartildge Fondacije

Specijalni gost 18. Sarajevo Film Festivala, Jeremy Irons, u subotu navečer u Ljetnom kinu !hej uručio je nagradu Katrin Cartildge Fondacije, čiji su ovogodišnji dobitnici sirijski autori Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia

Datum objave:
15.7.2012 17:26

Zadnja izmjena:
15.7.2012 20:20

Fondacija Katrin Cartlidge, osnovana u čast prijateljice Festivala glumice Katrin Cartildge, dodjeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je ona snažno podržavala i u svom životu predstavljala.

Dobitnici nagrade kazali su da im je čast što nagradu Katrin Cartlidge primaju u Sarajevu, gradu koji im, kako su rekli, daje velike nade u tako mračnom trenutku sirijske povijesti.

'Ova nagrada je priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim radnicima koji rade u krajnje opasnim uvjetima, a sve kako bi pokazali agoniju u kojoj živi narod Sirije i ispričali o zvjerstvima diktature i velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode', kazali su Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Ovi autori su 2002. osnovali Proaction Film, danas jedinu nezavisnu dokumentarističku filmsku kuću koja radi u Siriji. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, rada i socijalne pravde.

Njihov debitantski igrani dokumentarac 'Dolls - A Woman from Damascus' premijeru je imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) 2007. te je bio prikazan na više od 30 internacionalnih festivala.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr