FILMSKO ISKUSTVO ZA NAJMLAĐE

'Djeca susreću umjetnost' u Muzeju suvremene umjetnosti

14.11.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Projekt koji je u svojoj pilot-verziji okupio nekoliko tisuća djece započinje s novim ciklusom filmskih projekcija namijenjenim isključivo najmlađima

Kako približiti umjetnost djeci te učiniti da je ona razumiju i da ona postane sastavni dio njihova života, kroz film i radionice osmislila je udruga Djeca susreću umjetnost i a velikim uspjehom privukla i zainteresirala mnogobrojnu djecu koja su s izrazitom znatiželjom pratila projekcije filmove te sudjelovala na kreativnim radionicama.

Udruga Djeca susreću umjetnost će od 20. do  28. studenoga u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti Zagrebu u 12 projekcija prikazati dva animirana, tri igrana i jedan dokumentarni film, prilagođenih različitim dobnim skupinama od vrtića do kraja osnovne škole. U pilot-verziji projekta održanoj u proljeće ove godine u sudjelovalo je 16 zagrebačkih osnovnih škola i vrtića, sa 2.400 djece i 50 učitelja. Desetak stručnih suradnika radilo je s djecom te su provedene ukupno 52 radionice, a unaprijed osmišljene analize filma mentorirao je profesor Krešimir Mikić. Ovi filmovi promiču temeljne tekovine društva, progovaraju kroz likove koji utječu na samorazvoj djece, a u isto vrijeme prikazuju realan život te informiraju djecu kako svoje probleme ne moraju rješavati samostalno. Odabrane filmove podržava Program MEDIA i sugerira European Children's Film Association (ECFA).

Ovaj filmski ciklus donosi europske hitove i nagrađivane filmove za djecu s filmskog festivala u Berlinu - program filmova za mladu publiku Generation, sa Cinekida (Amsterdam), BUFF Film Festivala (Malmo) te Barne Film Festivala (Kristiansand), a odabrane filmove podržava Program MEDIA i sugerira European Children's Film Association (ECFA).