LEGENDE

Depeche Mode – najveći na svijetu!

10.04.2009 u 07:39

Bionic
Reading

Tijekom skoro 30 godina karijere prodali su preko sto milijuna albuma, ostavili neizbrisiv trag u glazbi i utjecali na mnoge glazbenike kojima su bili uzor i inspiracija

Malo koja grupa u povijesti popularne glazbe uspjela se zadržati na samom vrhu skoro punih 30 godina. Depeche Mode su od svog postanka 1980. godine do danas zadržali svoj karakterističan glazbeni izraz. Eksperimentirali su sa zvukom, ali ostali su dosljedni pitkim melodijama i stilu koji su zapravo sami stvorili. Zanimljivo je da se tijekom cijele njihove karijere nije pojavila nijedna grupa sličnog stila koja bi im ugrozila popularnost. Na početku su ih nazivali new wave grupom, pa techno pop grupom, potom su ih svrstavali u synth pop, alternative dance, electro pop...

Grupa Depeche Mode rođena je u gradu Basildonu u pokrajini Essex u Velikoj Britaniji 1980. godine, iako cijela priča započinje tri godine ranije, kada su Vince Clarke i Andrew Fletcher osnovali grupu No Romance in China. U sljedeće tri godine njih dvojica mijenjali su bendove i glazbene stilove do trenutka kada su im se pridružili Martin Gore i Dave Gahan, kojega su primijetili na jednom sessionu 1980. godine. Poslije nastupa 1980. godine u Bridge Houseu u Canning Townu, osnivač diskografske kuće Mute Records Daniel Miller ponudio im je ugovor, pa su u veljači 1981. godine objavili singl 'Dreaming of Me' koji je zauzeo 57. mjesto britanske top ljestvice singlova. Sve ostalo je povijest. Zanimljivo je da su ostali vjerni diskografskoj kući Mute Records i danas, čime se također malo koja grupa može pohvaliti.

Samo ime benda nastalo je krađom naziva francuskog modnog magazina. Martin Gore jednom je prilikom pojasnio zašto su uzeli baš to ime: 'To znači brzu modu ili pak odašiljanje mode. Sviđalo mi se kako to zvuči'. Nakon objavljivanja prvog albuma 'Speak and Spell' grupu je napustio Vince Clarke, koji će kasnije osnovati također iznimno utjecajne i vrlo popularne grupe Yazoo i Erasure. Na njegovo mjesto došao je Alan Wilder i ostao u grupi do 1995. godine, otkad su Gahan, Gore i Fletcher nastavili nastupati kao trio.

'Personal Jesus'

Objavili su 20 albuma, od čega 12 studijskih, a ostali su ili kompilacije singlova ili live albumi. Zanimljivo je da u prosjeku nakon svaka dva njihova studijska albuma izlazi kompilacija aktualnih hitova, što dovoljno govori koliko su voljeni i uspješni, a to potvrđuje i podatak o više od sto milijuna prodanih albuma u karijeri. Objavili su i 18 DVD-ova s koncertima i spotovima te mnogo singlova koji su zauzimali najviše pozicije na top ljestvicama širom svijeta. Održali su 15 svjetskih turneja, a na Googleu se spominju više od 19 milijuna puta. Svaki njihov veći hit pratio je i videospot, za što se većim dijelom njihove karijere brinuo vrhunski fotograf i redatelj Anton Corbijn, zaslužan i za dobar dio njihovog imidža.

Kao i mnogi drugi veliki glazbenici, i članovi Depeche Modea su imali problema zbog prekomjernog uživanja u alkoholu i drugim opojnim sredstvima. Upravo zbog pretjerivanja u tome frontmen grupe Dave Gahan 1995. pokušao je izvršiti samoubojstvo. Samo godinu dana kasnije, 28. svibnja 1996. Gahan je završio na hitnoj nakon predoziranja speedballom (mješavina heroina i kokaina). Uslijedilo je devetomjesečno liječenje od ovisnosti, iz čega se izvukao potpuno čist. Godine 2003. odlučio je objaviti solo album 'Dirty Sticky Floors', koji ni približno nije postigao slavu kao albumi njegove matične grupe, iako su kritike bile uglavnom pozitivne. 2007. snimio je drugi album, 'Hourglass'.

'Enjoy the Silence - live'

Prije nego je Gahan potonuo na dno, Martin Gore je svoje probleme utapao u alkoholu. 1989. godine objavio je album 'Counterfeit', na kojem je obradio pjesme drugih autora. Obožavatelji su bili zadovoljni, iako zbog njegovog mračnog pristupa glazbi album nije postigao komercijalan uspjeh. 2003. ponovio je priču albumom 'Counterfeit 2', na kojem je obradio pjesme Nicka Cavea, Johna Lennona, Davida Bowieja. Svoje pjesme nije htio objavljivati na tim albumima, čuvajući ih za matičnu grupu. Baš on je autor većine pjesama grupe Depeche Mode.

Najnoviji studijski album 'Sounds of the Universe' snimljen je u Santa Barbari uz pomoć producenta Bena Hiliera, a službeno izlazi 20. travnja. Na press konferenciji održanoj u studenome prošle godinu na Olympiastadionu u Berlinu, Gahn, Gore i Fletcher najavili su i veliku svjetsku turneju 'Tour of the Universe' tijekom koje će održati 28 koncerata u 21 državi širom Europe. Osim toga najavili su i nastup u Izraelu te turneju po Sjevernoj i Južnoj Americi. Turneja započinje 6. svibnja u Luxembourgu, a nakon 70 (za sada) najavljenih koncerata završava 18. prosinca u Manchesteru. 21. svibnja nastupaju u Areni Zagreb u sklopu Tuborg Green festa te uz U2 predstavljaju vrhunac ovogodišnje koncertne sezone u Hrvatskoj. Bez sumnje, to je koncert koji nikako ne bi trebalo propustiti, jer ipak se radi o jednoj od najvećih grupa svih vremena.