SPIRITUS MOVENS

Dani hrvatskog filma imaju novog organizatora

27.04.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Umjesto Studentskog centra iduće izdanje Dana hrvatskog filma organizirat će zagrebačka produkcijska kuća Spiritus Movens, a festival iz SC-a seli u kina Europa i Tuškanac, gdje će se održati od 23. do 26. travnja iduće godine, objavljeno je u subotu nakon dodjele nagrada ovogodišnjih Dana u Kinu SC-a

Rezultat je to natječaja koji je Vijeće Dana hrvatskog filma objavilo krajem veljače, a nakon što je za organizaciju izostala uobičajena financijska potpora Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), na čijem natječaju nitko nije dobio potporu za organizaciju Dana.

Središnja hrvatska smotra srednjemetražnog i kratkometražnog filma ipak se održala, no samo uz potporu od sto tisuća kuna zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

Spiritus Movens je dobio čast da organizira Dane hrvatskog filma sljedeće dvije godine, dat ćemo sve od sebe da udahnemo novi duh i energiju u taj svima bitan festival', rekla je u ime te produkcijske kuće Zdenka Gold, predstavivši svoju ekipu - Ivanu Sansević, Vlatku Jeh i Željka Luketića


Diana Nenadić, predsjednica Vijeća Dana hrvatskog filma, ocijenila je da će Dana biti ukoliko se 'one koji trebaju o tome voditi računa' nagovori da festivalu vrate njegov budžet i da u hrvatski film ulože više novaca nego ove godine, a to je, što se tiče države, istaknula je, bilo nula.

Zahvalila je SC-u što je u nemogućim i gotovo gerilskim ujvetima uspio 'organizirati festival, okupiti filmaše i pokazati da Dani imaju smisla', izrazivši nadu da će novi organizator zbog dosadašnjeg iskustva nastaviti surađivati s koordinatorom Davorom Šišmanovićem i ekipom iz SC-a.

Producentska kuća Spiritus Movens djeluje na tri područja, filmskoj i kazališnoj produkciji, kulturnim događajima i kulturnom turizmu.

Jedno od najaktivnih područja djelovanja je produkcija nezavisnih domaćih umjetničkih filmova. Zdenka Gold je radila kao slobodna producentica deset godina prije no što je 2009. pokrenula tu kuću, surađujući s mnogim hrvatskim filmskim i kazališnim festivalima. Među ostalim, producirala je dokumentarne filmove '20 dana na Tibetu' Silvestra Kolbasa i 'Vidimo se za godinu dana' Marka Stanića te dugometražni igrani film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.