NOVA DOKUMENTARNA SERIJA

'CSI Hrvatska' krenuo na HTV-u

11.10.2016 u 08:47

Bionic
Reading

Serija je, navodi se u priopćenju, utemeljena na stvarnim i medijski poznatim slučajevima te obiluje autentičnim i neobjavljenim videosnimkama i fotografijama iz policijske arhive

Iako većina gledatelja engleski naziv crime scene investigation (CSI) povezuje s laboratorijima i ljudima u bijelim kutama, CSI je zapravo kratica za istragu na mjestu zločina, pa su junaci ove serije ljudi koji prvi dolaze na mjesto zločina, i to oni ponajbolji i najiskusniji.

Serija je snimana na autentičnim mjestima na kojima su se dogodili neki od medijski najpoznatijih i za policiju najsloženijih zločina, od brutalnih ubojstava, silovanja i razbojništava do pljački, krijumčarenja, ucjena i podmetnutih požara. Nije zaboravljena ni prometna policija koja, suprotno percepciji prosječnoga gledatelja, radi jedan od najstresnijih policijskih poslova, kao ni granični policajci, čiji posao je itekako aktualan u vrijeme izbjegličke krize i sve prisutnijega krijumčarenja ljudi.

Vraćajući se na mjesto zločina, istražitelji se nerijetko s naglašenim emocijama prisjećaju tragova koje su pronašli i za gledatelje rekonstruiraju kako su riješili slučaj i omogućili da počinitelj bude kažnjen, a žrtve i njihove obitelji osjete da pravda postoji.

Bliskost koju je autorska ekipa ostvarila s istražiteljima donijela je najveću vrijednost serije – policajca koji pred kamerom govori opušteno i nerijetko emotivno, jednostavnim jezikom razumljivim svakomu gledatelju. Prisjećajući se slučajeva koji su obilježili njihovu karijeru, istražitelji nas svojom pričom vode puno dalje od samih slučajeva, otkrivajući kako se nose sa strašnim scenama nasilja, krvi i smrti.

Iako je utemeljena na stvarnim i medijski poznatim slučajevima te obiluje napetošću i autentičnim videosnimkama i fotografijama iz policijske arhive, u seriji se ne spominju ni imena žrtava ni imena počinitelja, čime su slučajevi s razine pojedinačnoga događaja podignuti na razinu univerzalnoga. Naime, ekipi serije bilo je posebno važno s jedne strane izraziti pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima, a s druge izbjeći senzaciju i žutilo.

Serija tako poučava, otvara pitanja o kojima gledatelji mogu sami razmisliti i donijeti zaključke te promiče visoke moralne i etičke vrijednosti u skladu s javnim interesom i načelima javnoga medijskog servisa.

U deset je nastavaka prikazano tridesetak slučajeva, među kojima su najpoznatiji trostruko ubojstvo u Petrinji, nestanak dviju djevojaka u Sinju i Trilju, nestanak studentice Policijske akademije iz Velike Gorice, ubojstvo beskućnika u riječkome željezničkom tunelu, ubojstvo policajca nakon pljačke banke u Nedelišću, ubojstvo žene na Učkoj prikazano kao prometna nezgoda, ubojstvo imućnoga umirovljenika iz Zagreba, monstruozno ubojstvo tročlane obitelj slovenskih državljana u Rovinju, ubojstvo talijanskoga direktora u kamperu na Krku… No, nisu zanimljive samo istrage na mjestu ubojstava, pa će gledatelji moći vidjeti i kako su operirali zagrebački serijski silovatelj iz devedesetih, serijski palikuća iz Virja, nepredvidivi autor ucjenjivačkih pisama iz Koprivnice te rumunjska banda kradljivaca zlata koju je tražila cijela Europa, a koja je pala u Istri.

Dokumentarna serija CSI Hrvatska nastala je u proizvodnji produkcijske tvrtke Interfilm. Projekt je autorski ostvarila ekipa iskusnih dokumentarista, pa se njihov stav očituje i u rukopisu redatelja Hrvoja Mabića i Darija Lonjaka te u komentarima voditelja Velimira Grgića. CSI Hrvatska prikazivat će se od večeras na Prvom programu HTV-a.