DEAN ŠOŠA:

'Cilj nam je prikazivati najbolje filmove'

29.08.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Dean Šoša, urednik Trećeg programa HTV-a i negdašnji v. d. glavnog urednika Hrvatske televizije, jedan je od članova ocjenjivačkog suda na 4. Avvantura festivalu u Zadru. Tu se nije našao slučajno. O filmu je kao filmski kritičar pisao u magazinima i časopisima, koautor je cjelovečernjeg dokumentarnog filma 'Pula povjerljivo' koji govori o povijesti filmskog festivala, kao i filmova 'Artavangrad', 'Kako je Vojtjeh tražio istinu', 'Tokyo Light' i 'Asobi'

Urednik Trećeg program Dean Šoša ponosan je na činjenicu da je na čelu programa koji je svojim sadržajem i izborom filmova uspio prići gledateljima koji nisu skloni isključivo komercijalnim i obiteljskim filmskim sadržajima.

'Nama je cilj sljedećih 100 godina prikazivati najbolje filmove. Nastojimo pomiriti umjetničke težnje za prikazivanjem super filmova s količinom novca koju imamo na raspolaganju. Šaramo, trudimo se udovoljiti svima, u pet dana staviti program pet filmova iz različitih država', kazao je Šoša prilikom predstavljanja na Avvantura festivalu.

Na upit je li mu kod šefova teško pogurati jedan takav elitistički program, odgovorio je kroz smijeh:

'Kad sam bio glavni urednik nije bilo problema. Na snazi je bio apsolutizam.' Potom se uozbiljio i nastavio:

'Mi moramo doći do svakog pojedinca i zadovoljiti sve ukuse. Zato smo tu, bez obzira na pokazatelje gledanosti. Jasno je da se tu ne možemo mjeriti s obiteljskim sadržajima, ali ako mi nećemo, tko će doći do tih ljudi? Mi smo ti koji moramo prići svim gledateljima. Svjesni su toga na HRT-u i uistinu nemamo nikakvih problema.'

Progovorio je i o životu i radu u vremenima dominacije interneta koji polako osvaja i svijet televizije.

'Imamo velike planove, ali i probleme. Muči nas zastarjela tehnologija, potrebno je uložiti puno novca', priznao je Šoša. Kreativcima s idejom kao urednik Trećeg programa HTV-a poslao je poruku nade.

'Ako netko ima dobru ideju ili scenarij može nam se javiti. Moguće je da dobije novac, pomoć u tehnici ili ljudima. HRT je koproducent na brojnim filmovima, u Puli smo imali dva filma u našoj produkciji. Nema razloga da nam se ljudi ne jave', zaključio je Šoša.