U KINIMA: 'RAVNICA U PLAMENU'

Charlize Theron i Kim Basinger u solidnoj i teškoj drami

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 01.10.2010 10:52
  • Objavljeno 01.10.2010 u 02:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Solidna drama zanimljive priče koja nažalost pati od slabih likova

Guillermo Arriega izgradio je veliku karijeru pišući scenarije za višestruko nagrađivane filmove 'Babel' i '21 gram' i sa zanimanjem se očekivao njegov sljedeći projekt. Iznenađujuće je bilo što se ovoga puta osim scenarističkih zadataka prihvatio i režije, predstavivši 'Ravnicu u plamenu' na filmskim festivalima još 2008. godine. Nakon pojavljivanja u kinima profesionalna američka kritika sasjekla je film, a ni publika nije bila blaga, što se odrazilo i na jako slabu zaradu s obzirom na budžet. Sada i mi imamo priliku pogledati ovu ambicioznu dramu sa svestranom glumačkom postavom i provjeriti je li vanjska kritika bila u pravu ili je možda ipak film bolji.

U ovoj priči pratimo više likova naizgled nepovezanih života. Sylvia (Charlize Theron) uspješna je voditeljica restorana koja bježi od mračne prošlosti, ali joj ne može pobjeći. Gina (Kim Basinger) je naizgled dobra žena i majka, a zapravo je u vezi s drugim muškarcem i polako se odvaja od obitelji. Maria, djevojčica čiji otac doživljava tešku nesreću, kreće u potragu za majkom koja ju je davno napustila, a Marianna (Jennifer Lawrence) i Santiago (JD Pardo) su mladi par suočeni s obiteljskim problemima. Na neki način  sudbine ovih likova će se povezati.

 

Prva očita zanimljivost ovoga filma jest nelienarna struktura kojom naizgled nepovezani događaji polako bivaju spojeni u cjelinu. Naravno, to ne predstavlja neku veliku inovaciju, uostalom i prijašnji filmovi Guillerma Arriage (spomenuti '21 gram' i 'Babel') u kojima je bio potpisan kao scenarist slično su strukturirani. No bez obzira na sve valja pohvaliti takav pristup jer je u 'Ravnici u plamenu' vrhunski izveden, s neprimjetnim montažnim rezovima i dobrim građenjem priče. Ujedno su i ostale tehničke karakteristike poput kamere i zvučnog ambijenta (s ugodno skromnim korištenjem glazbe) vrhunski odrađene. Nažalost, Arriaga je uz dobro strukturiranje radnje i općenito kvalitetnu režiju zanemario likove koji čine glavni oslonac ovakvog filma. Problem je u ravnoteži, jer recimo Sylvia (Charlize Theron) predstavlja izrazito kompleksan karakter i zanimljiv lik, dok prijelaz na Ginu (Kim Basinger) ne ostavlja ni približno isti dojam jer taj je lik dosadan i nezanimljiv. To se odnosi i na većinu ostalih likova čije uloge u priči djeluju prazno i beskorisno u mnogim trenucima. Stoga pred kraj, kada dolazimo do spajanja svih radnji, scene koje bi morale ostaviti jak emocionalni odjek u gledatelju to ne čine. S obzirom da mu je ovo redateljski prvijenac, Arriaga je očito teško uskladio pisanje scenarija s dirigiranjem kamerom. Šteta, pogotovo s obzirom na znatno kvalitetnije prijašnje scenarije, a i očiti redateljski talent koji ovako ostaje zasjenjen. Upravo taj redateljski talent u filmu pruža mnoge efektne sekvence koje čak i sa slabim likovima ostavljaju jak dojam na gledatelja, ali kao što je već napomenuto, ne u potpunosti.Arriaga je pokazao talent u redateljskoj stolici, ali je nažalost podbacio s likovima u scenariju. 'Ravnica u plamenu' zanimljiva je i solidna drama koja ima problema koliko i odlika, ali svakako je zanimljiva za gledanje, pogotovo za ljubitelje jakih životnih priča koje su dobro strukturirane, i kao takva neće previše razočarati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi