OD 5. DO 10. STUDENOG

Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Cottbusa

26.10.2013 u 13:19

Bionic
Reading

'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i manjinska koprodukcija 'Čefuri raus!' Gorana Vojnovića uvršteni su u Natjecateljski program dugometražnog filma, a 'Pragovi' Dijane Mlađenović i 'Kišobran' Jure Pavlovića u Natjecateljski program kratkometražnog filma

Četiri hrvatska filma prikazat će se u natjecateljskom programu Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu u Njemačkoj, čije se 23. izdanje održava od 5. do 10. studenog 2013. godine, stoji u priopćenju HAVC-a.

U Natjecateljskom programu dugometražnog filma bit će prikazana hit-komedija 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana. Film je svoju međunarodnu premijeru imao na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary gdje je dočekan s ovacijama, a u listopadu je prikazan na festivalima u Chicagu i na Raindance Film Festivalu u Londonu.

Prije dvije godine 'Svećenikova djeca' predstavljena su i na pitching forumu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus, a 1997. godine Vinko Brešan nagrađen je Grand prixom festivala za komediju Kako je počeo rat na mom otoku.


U Natjecateljskom programu igranog filma bit će prikazana i hrvatska manjinska koprodukcija 'Čefuri raus!' Radi se o adaptaciji istoimenog slovenskog književnog hita koji govori o bosanskim doseljenicima u predgrađu Ljubljane, a koju režijski potpisuje autor romana Goran Vojnović.

U Natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazat će se 'Pragovi', igrani prvijenac scenaristice, redateljice i producentice Dijane Mlađenović, koji je nakon svjetske premijere na belgijskom Film Fest Gentu svoju hrvatsku premijeru imao u programu 'Kockice' na Zagreb Film Festivalu.

Drugi hrvatski kratkometražni film iz natjecateljskog programa je 'Kišobran' u režiji Jure Pavlovića. Jure Pavlović nagrađen je prošle godine za režiju 'Kišobrana' u Tangiersu (Maroko), a glavna glumica Maja Posavec osvojila je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Danima hrvatskog filma 2013. godine.

'Svećenikova djeca', 'Kišobran' i 'Pragovi' sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a hrvatski koproducent filma 'Čefuri raus!' je produkcijska kuća Jadran film.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i smatra se jednom od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Važna sastavnica festivala je i njegova industry sekcija koja uključuje znameniti koprodukcijski sajam Connecting Cottbus.