U MAKARSKOJ

'Češkim snom' otvorena DokuMa

30.05.2014 u 15:47

Bionic
Reading

U četvrtak je u Makarskoj otvoren međunarodni festival dokumentarnog filma DokuMa. Moderator svečanosti otvaranja bila je glumica Iva Visković, dok je izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, ministar turizma Darko Lorencin, pozdravio nazočne. Na centralnom gradskom trgu, Kačićevom trgu, okupilo se oko 500 zaljubljenika u dokumentarni film. Festival je otvoren češkim filmom 'Češki san' redatelja Filipa Remunde. Inače, Češka je zemlja partner prve DokuMe na kojoj se prikazuje osam čeških, od ukupno 38 dokumentaraca

Češki san' je smiješan i provokativan pogled najutjecajnijeg turbulentnog potrošačkog društva na post-komunističko društvo. Nakon filma u interakciji s publikom Remunda je otkrio kako, iako je film snimljen prije 10 godina, još uvijek 'vuče repove' koje je zapravo najmanje želio.

'Iako u 'Češkom snu' govorim upravo kontra konzumerizma i radio sam ga kako ne bih morao snimati reklame, nakon što sam ga snimio, ironija je da sam počeo dobivati užasno puno ponuda baš za snimanje reklama. To traje do dan danas', kazao je Remunda.

Uz brojnu publiku, među kojoj je bilo dosta turista te gostiju DokuMe Borisa Mitića, Aleša Suka te profesore regionalnih akademija, otvaranju su nazočili i veleposlanik Republike Češke Martin Košatka te zamjenik veleposlanika i savjetnik u Veleposlanstvu Republike Poljske Grzegorz Gawin

Makarani i njihovi gosti do nedjelje, 1. lipnja, mogu birati dnevne i večernje projekcije filmova koje je odabrao redatelj Jadran Puharić, jedan od organizatora festivala. Posebno se čeka projekcija 'Obnaženog naroda', hit filma koji je dijelom snimljen u Makarskoj i Igranima, a bavi se fenomenom čeških turista na odmoru u Hrvatskoj.