PRVA ŽENA HAMLET

'Bila bi mi čast glumiti sa Zrinkom Cvitešić'

20.06.2016 u 07:11

Bionic
Reading

Treće izdanje Midsummer Scene festivala od 21. lipnja do 7. srpnja održat će se u Dubrovniku, gdje će se obilježiti i 400. obljetnica Shakespeareove smrti. Veliku obljetnicu festival obilježava s jednim od njegovih najvećih djela, a glavna uloga Hamleta u režiji Helen Tennison pripala je nagrađivanoj kazališnoj britanskoj glumici Helen Millar. U razgovoru za tportal Millar je otkrila zašto ženskog Hamleta u Dubrovniku smatra velikim trenutkom u svojoj karijeri, zašto se divi Teni Štivičić i Zrinki Cvitešić i koji slavni glumac je bio njezin nezaboravan kazališni partner

Je li ovo vaš prvi posjet Hrvatskoj i Dubrovniku? Kakav dojam su na vas ostavili grad i ljudi?
Na sreću, ovo nije moj prvi posjet Dubrovniku, već treći. Bila sam tu prije četiri godine na odmoru s prijateljicom. Odlično smo se provele. Prošle godine sam glumila u predstavi 'Twelfth Night' također na Midsummer Scene festivalu. Tada sam shvatila kako je Dubrovnik postao grad kojem ću se uvijek vraćati. Ljudi su predivni, uvijek spremni pomoći, imaju dobar smisao za humor. Nema ljepšeg mjesta za stvaranje jednog novog Hamleta.

Jeste ste li imali priliku uživati u hrvatskom teatru na Dubrovačkim ljetnim igrama?
Nažalost, prošle godine nisam bila u prilici. Najviše mi je žao što u Londonu nisam dosad uspjela pogledati predstavu 'Tri zime' Tene Štivičić. Čula sam da je komad predivan, ako ga ne pogledam, sigurno ću pročitati Tenin odličan tekst. Hamlet je posljednjih devet mjeseci postao najvažniji projekt u mom životu, ali kad ga privedemo kraju, sigurna sam da ću imati više vremena i pogledati neke vaše kazališne predstave, pa i hrvatske filmove. Jako me zaintrigirala hrvatska kultura.

Igrati Hamleta za svakog glumca posebna je čast. Glumiti ženskog Hamleta za jednu mladu glumicu je možda čak i više od toga. Kako vi gledate na tu ulogu?
Igrati prvog ženskog Hamleta na ovim prostorima za mene je nešto posebno, no moram biti iskrena i reći da imam tremu. Istodobno se smatram vrlo sretnom glumicom jer mi je pružena takva prilika. Uvijek sam bila svjesna nejednakosti muškaraca i žena u patrijahalnom društvu. U umjetnosti to može biti veliki izazov jer je puno manje uloga za žene. Zbog toga ovog Hamleta smatram itekako važnom predstavom. Biti žena Hamlet za mene predstavlja pomicanje granica umjetnosti. Ako ćemo time barem malo promijeniti svijet  - napravili smo veliku stvar. No trenutno o tome ne razmišljam, fokusiram se na ulogu i da je iznesem što bolje pred dubrovačkom publikom.  


Helen Millar

Kao jedna od najcjenjenijih londonskih mladih kazališnih glumica, jeste li imali priliku upoznati u Londonu hrvatsku glumicu Zrinku Cvitešić koja je tamo gradila glumačku karijeru?
Naravno, upoznala sam Zrinku. Prije nekoliko mjeseci našle smo se na kavi u Londonu. Sigurna sam da ćemo u budućnosti surađivati jer Zrinka je vrlo talentirana glumica i glumiti s njom za mene bi bila velika čast.

U kazališnoj predstavi 'Pygmalion' partner vam je bio poznati britanski glumac Rupert Everett. Na glasu je kao vrlo zahtjevan partner.
Nikako zahtjevan. Rupert je jedan vrlo inteligentan muškarac s odličnim smislom za humor, intrigantan i vrlo pažljiv. Surađivati s njim znači odlično se zabaviti. Sedam mjeseci smo zajedno nastupali i bio je poseban osjećaj raditi s nekim tko ima toliko iskustvo i kazalište u malom prstu.


Premijera 'Hamleta' Helen Tennison je 21. lipnja