NOVI HTV-OV SHOW

BezVeze nije bezveze, ali moglo je i moralo bolje

27.10.2015 u 15:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer emitirana je prva emisija HTV-ova zabavnog licencnog showa 'BezVeze' (u originalu The Bubble), baziranog na potpunoj jednotjednoj izolaciji troje javnosti poznatih osoba, koje se potom natječu u prepoznavanju istinitih odnosno izmišljenih vijesti

Iako načelno nema puno toga što se može prigovoriti HTV-ovoj verziji popularnog showa, koji na Prisavlju posve pogrešno nazivaju kvizom (jer se radi o testiranju osjećaja za stvarnost, a ne ispitivanju znanja), nakon prve polusatne emisije ipak ostaje dojam da je tako zanimljiv koncept mogao biti i bolje realiziran.

Show sasvim korektno vodi iskusna Danijela Trbović, vjerojatno najfleksibilnija od HTV-ovih voditeljskih perjanica, koja se prilično lako prilagodila novom formatu, ali ne bez nekoliko sitnih nesigurnosti u prvoj emisiji.

Jedna od zamjerki showu 'BezVeze', naročito ako ga usporedimo s britanskim originalom, dala bi se uputiti na račun atmosfere. Tako su tvorci britanske verzije uspjeli postići ugodnu atmosferu prijatnog razgovora među dobrim poznanicima, u koju se onda gotovo neprimjetno ubacuje provjera 'detektora satire' među natjecateljima, dok HTV-ova verzija nizom nespretno izvedenih elemenata postiže start-stop efekt u emisiji, što rezultira gubljenjem dinamičnosti i prirodnog toka razgovora koji dominira u originalu. Primjera radi, u britanskom 'The Bubbleu' voditelj sjedi blizu natjecateljima i ugodno čavrlja s njima, a u hrvatskom voditeljica se u stojećem položaju s velike udaljenosti obraća natjecateljima poput kakve stroge učiteljice, što rezultira drugačijom atmosferom.

Nadalje, prvi natjecatelji, Borivoj Radaković, Ksenija Erker i Nataša Škaričić, ponašali su se kao da se ne radi o natjecateljskom showu, pa su u posljednjoj, odlučujućoj rundi pitanja galantno jedni drugima prepuštali red umjesto da se bore za bodove, što ide kontra osnovne ideje natjecateljskog showa. Ili da banaliziramo: ako se goste već plaća za sudjelovanje u natjecateljskoj emisiji, ona bi bilo lijepo da vidimo i malo natjecanja.

Ipak, valja odati priznanje tvorcima emisije na prilično duhovitim najavama napisanim za Danijelu Trbović, odnosno scenarističkom humoru kakvog ne vidimo i ne čujemo svakog dana u HTV-ovim zabavnim emisijama, baš naprotiv. Činjenica da je jedina reklama u showu 'BezVeze' bila ona za HTV-ov glazbeni show 'Maestro' dodatno potvrđuje to da 'BezVeze' nije prvenstveno namijenjen najširim gledateljskim masama, nego ipak onima s nešto istančanijim ukusom, što treba pohvaliti.


No upravo zato možemo žaliti za činjenicom da tvorci showa lagano lutaju u potrazi za tom tankom linijom između satire i stvarnosti. Tako je primjerice prošlotjedna relativna pomirljiva izjava ruskog ministra Sergeja Lavrova o koordinaciji ruske i američke vojske u Siriji u showu 'BezVeze' protumačena kao 'Putin se pridružio SAD-u' i interpretirana kao istinita vijest, što je u najmanju ruku jako, jako navučena interpretacija te vijesti.

Nadalje, nakon prve emisije ostaje dojam da tvorci emisije svakodnevno provode vrijeme osvježavajući rubriku 'Bizarnosti' na nekoliko hrvatskih portala te upravo u takvim vijestima traže inspiraciju, umjesto da i u onoj 'običnoj' hrvatskoj stvarnosti pronađu vijesti koje zvuče previše nevjerojatno da bi bile istina (a ima ih, doslovce, svakog dana). Naime istinitost neke tvrdnje teško da se može verificirati naslovima s portala (koji su nerijetko toliko 'nabrijani' da često nemaju veze s tekstom), a u showu 'BezVeze' kao da je upravo to jedini kriterij. Također, zašto u BezVeze nije iskorištena niti jedna jedina vijest u produkciji najveće medijske kuće u Hrvatskoj, HTV-a, koja ujedno proizvodi i show BezVeze? Jedna pristojna doza autoironije itekako odlikuje britanski original, pa ne bi bilo zgorega da su se i na Prisavlju poveli za time.

Unatoč gore navedenim zamjerkama, činjenica jest da je HTV izbacio još jedan zabavan show zbog kojeg se ne moraju crveniti ni njegovi tvorci ni sami gledatelji, kao što je slučaj s mnogim drugim 'zabavnim' emisijama. Ukoliko se 'popeglaju' greške iz prve emisije, 'BezVeze' bi mogao postati jedan od glavnih aduta zabavnog programa HTV-a. Potencijal je tu, samo ga treba iskoristiti.