ELEKTRONIČKA KNJIGA

Besplatna Turkovićeva 'Filmska opredjeljenja'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.09.2012 15:13
  • Objavljeno 20.09.2012 u 15:13
Hrvoje Turković 00

Hrvoje Turković 00

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' novo besplatno reizdanje: zbirku eseja 'Filmska opredjeljenja' poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Hrvoja Turkovića

Knjigu Hrvoja Turkovića Filmska opredjeljenja' u tiskanom je obliku 1985. godine objavio CeKaDe. Eseji sabrani u njoj većinom su pregledne naravi: nastali su iz potrebe da se snađe u suvremenim filmskim prilikama, te se stoga bave općim obilježjima vrlo velikog broja filmova – dakle, razdobljima, strujama, filmskim disciplinama i žanrovima, a tek ponegdje, kao ilustracijama općih tvrdnji, karakteristikama filmova jednog redatelja.

Ovo snalaženje vođeno je načelom razumijevanja: zbog toga su eseji analitički, objašnjavalački i nastoje biti iscrpni. A budući da je svako razumijevanje vođeno opredjeljenjima, autor tvrdi da mu je cilj uvijek biti metodološki otvoren različitim tipovima i funkcijama filmova, uz osobit trud da prida važnost i punu pažnju onome što se – predrasudno – odbacuje i zanemaruje, a da relativizira važnost onoga što se – također predrasudno – apsolutizira, tj. uzvisuje i nastoji učiniti jednim predmetom vrijednim proizvodnje, praćenja i razmatranja.

DPKM u 2012. planira objaviti još dva nova besplatna naslova – knjige filmskog kritičara i teoretičara Hrvoja Turkovića koje već godinama nisu dostupne u tiskanom obliku: 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija' i 'Razumijevanje filma'. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dostupno 135 naslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi