ZA NEOBIČAN PRISTUP

'Baršunasti teroristi' u Berlinu osvojili nagradu publike

15.02.2014 u 18:40

Bionic
Reading

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Baršunasti teroristi' na 64. Berlinaleu osvojila je nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum

Tagesspiegel jedan je od nekoliko najtiražnijih dnevnih listova u Berlinu i Brandenburgu i od 2007. godine žiri njegovih čitatelja odabire najbolji film u Forumu. Riječ je o jednom od nezavisnih žirija Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu te jednoj od ukupno četiri nagrade koju dodjeljuje publika.

Na dodjeli, koja je počela danas u 12 sati, nagradu su primili redatelji i scenaristi filma 'Baršunasti teroristi' - Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovsky. Deveteročlani žiri u svojem je obrazloženju naveo da je između 36 filmova u Forumu odabrao baš ovaj 'zbog hrabrog i ironijskog pristupa kontroverznoj tematici. Film je to koji kreira portrete tri radikalno različita lika čehoslovačke povijesti, pobunjenika koji su na korak od terorizma. Posebno uvjerljivom smatramo izvrsnu kombinaciju fikcionalnosti i dokumentarizma'.

'Baršunasti teroristi' (Zamatoví teroristi) dugometražni je dokumentarni film koji je nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske - hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film. Berlinska projekcija 'Terorista' u srijedu bila je međunarodna premijera, a svoju je svjetsku premijeru film imao na posljednjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA za najbolji dokumentarni film u glavnom programu, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Mediterana i Europe.

Forum je jedan od tri najprestižnija programa Berlinalea, uz Međunarodnu natjecateljsku selekciju i Panoramu, a donosi inovativna djela 'odmaknuta' od srednje struje koja njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Ove je godine doživio svoje 44. izdanje.

Nagradu publike u glavnom programu (koju dodjeljuju čitatelji Berliner Morgenposta) osvojio je film 'Boyhood' Richarda Linklatera, a u programu Panorama favoriti publike su 'Difret Zeresenayja' Berhanea Meharija (najbolji igrani film) i 'Der Kreis' Stefana Haupta (najbolji dokumentarni film). Četvrtu festivalsku nagradu publike, za najbolji film LGBT tematike, osvojio je '52 Tuesdays' redateljice Sophie Hyde.