30 GODINA MAJKI

Baretovu karijeru obilježile su žene, droga i tuga

25.05.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Punih 30 godina Majke su na samom vrhu domaće rock scene, a Goran Bare, unatoč svim nevoljama kroz koje je prošao, najkarizmatičniji je rock frontmen u Hrvatskoj. Povodom koncertne proslave, koja će se održati u subotu, 29. svibnja, u klubu Boogaloo, odlučili smo se osvrnuti na neizbrisiv trag koji su Goran Bare i Majke ostavili za sobom

Svatko može svirati rock i blues, ali ga malo tko doista živi kao Goran Bare. Njegov tužni put zakletog rokera počinje u Vinkovcima gdje se rodio prije 45 godina i gdje je već kao tinejdžer shvatio da su na ulici život i zabava koja mu pruža sva moguća zadovoljstva. I najbolje prijatelje, i ženu svog života, i drogu, i rock'n'roll, sve je upoznao na vinkovačkim ulicama početkom 80-ih godina. Sa svojim najboljim prijateljima 1984. osnovao je grupu Majke u kojoj su tada svirali Nedeljko Ivković poznatiji kao Kilmister na basu, Ivica Duspara na gitari, Željko Mikulić Korozija na bubnjevima i Marin Pokrovac na solo gitari. Nakon što su pod utjecajem grupa The Stooges, MC 5, The New York Dolls, Flamin' Groovies i sličnih stvorili vlastiti garažni rock zvuk, Bare i ekipa bili su ispunjeni i zadovoljni. Počeli su prvi koncerti i nastupi u Zagrebu i Beogradu, a priča o odličnom novom beskompromisnom rock bendu proširila se svjetlosnom brzinom. Prvi je zagrizao Zdenko Franjić te im 1988. za svoju nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije objavio kasetu.


Godinu dana kasnije pojavili su se na legendarnoj kompilaciji 'Bombardiranje New Yorka', no iste godine automobilska nesreća urezala je prvi veliki ožiljak u dušu Gorana Bareta. Njegova dva dobra prijatelja Papo i Bratanac, zajedno s gitaristom Majki Marinom Pokrovcem, poginuli su u teškoj prometnoj nesreći na povratku s probe benda. Taj je događaj na neko vrijeme zaustavio Bareta i Majke u pohodu na scenu, no droga ih je tješila, a publika sve više željela, pa su 1990. objavili svoj prvi pravi službeni album 'Razum i bezumlje' za etiketu Searc & Enjoy koju su pokrenuli Aleksandar Dragaš i Ante Čikara. Paralelno s Majkama, a sve više pod raznim opijatima, kojih u to vrijeme nije manjkalo, Bare stvara Hali Gali Halida kao parodiju na Halida Bešlića i Halida Muslimovića i pjeva veliki turbo folk rock underground hit u slavu drogiranju 'Hajde da se drogiramo' koji izlazi na singlu 'Vo-Zdra' Zdenka Franjića. Unatoč činjenici što su Majke tek zagazile na scenu, rat je spriječio njihovu karijeru u regiji, no nimalo ih ne koči kod kuće. Nastupi su se redali jedan za drugim, kritika ih je hvalila, publika obožavala, a slava uništavala. 1993. za podetiketu Croatie Records T.R.I.P. Records (koju su osnovali Denis Mujadžić Denyken i Tomislav Šunjić) objavili su album 'Razdor' koji ih etablira i na službenoj hrvatskoj rock sceni, a na albumu se redaju hitovi 'Budi ponosan', 'Fantastična vatra', 'Krvarim od dosade'… Samo godinu dana kasnije izašao je i nešto slabiji album 'Milost', iz kojeg iskače singl 'Ja sam budućnost'.


Zasićen slavom, a ponajviše drogom, Bare se ponovo odlučio 'skinuti' i u tome uspio 1995. godine, kako zbog ulaska u brak s dugogodišnjom djevojkom Mirjanom, tako i zbog sina Mirana koji se rodio 1994. Međutim, sudbina ga nije željela maziti i nanijela mu je drugi veliki ožiljak. Od predoziranja je u prosincu 1995. umrla njegova vječna ljubav Mirjana. 'Taj događaj me zamrznuo i razmišljao sam da odem i ja. Međutim, nekoliko pogleda prekrasnog djeteta, tada jednogodišnjeg sina Mirana, te nekoliko savjeta moje majke mi daju snagu da se vratim', opisao je puno kasnije to razdoblje Bare. Ponovo je potonuo u ovisnost, Majke su prestale nastupati, a članovi benda razišli su se na sve strane. Povremeno je Bare nastupao s Kojotima koji su tada u potpunosti zamijenili članove Majki. Goran je godinu dana kasnije smogao snage i vratio se te okupio staro društvo i snimio odličan album 'Vrijeme da se krene' (za tek osnovanu etiketu Jabukaton), čijim naslovom je sam sebe podignuo iz groba i natjerao se da nastavi život, a taj naziv 2000. iskorišten je u kampanji SDP-a i HSLS-a na izborima u Hrvatskoj uz pjesmu 'Budi ponosan'. Osim naslovnog singla, tu su i hitovi 'Mene ne zanima', 'Odvedi me', 'A ti još plačeš'.

Za istu etiketu Tomice Petrovića i Pavla Podolskog te u njihovoj organizaciji Majke se 1997. snimile svoj prvi live album u Domu sportova, pod nazivom 'Život uživo'. Iste godine svojom glazbom, ali i nastupom sudjelovali su u predstavi 'Rock+Roll' Emila Matešića. Međutim, unatoč uspjesima, Bare i dalje tone, ali se uz pomoć tadašnje djevojke Tamare (kasnije i supruge) i doktora Sakomana ponovo 'skinuo', treći put. Posljednji album Majke su objavile 1999. godine, 'Put do srca sunca', nakon kojeg Bare najavljuje solo karijeru i službeni razlaz Majki, što bez sumnje predstavlja još jedan ožiljak, jer prestaje nastupati s najvjernijim prijateljima i članovima grupe, a heroin uspješno mijenja metadonima.

Okrenuvši se više bluesu, Bare okuplja Plaćenike i već 2001. objavljuje prvi samostalni album 'Izgubljen i nađen' i hitom 'Put ka sreći' dokazuje da upravo u njemu leži sva ta kreativnost i snaga ranjenog rokera kojeg malo što može dotući do kraja, a aktualni hrvatski predsjednik Josipović 2010. godine uzima tu pjesmu za svoju predsjedničku kampanju. 2003. objavljuje daleko slabiji '7' te 2006. posljednji solo album 'Srce', koji je prošao skoro nezapaženo. Nakon što se vratio na velika vrata zahvaljujući Gibonniju koji ga je pozvao da gostuje u pjesmi 'Anđeo u tebi', početkom 2007. Bare je i službeno potvrdio povratak Majki na scenu, kao i povratak stare, provjerene ekipe – Zorana Čalića na gitari, Kilmistera na basu, dok drugu gitaru preuzima još jedan stari član Kruno, a bubnjeve nekadašnji bubnjar Laufera i jedan od najboljih hrvatskih bubnjara Alen Tibljaš. 2008. Majke snimaju 'Unplugged'i ponovo dokazuju svoju nadmoć na domaćoj rock sceni. Međutim, unatoč ugovoru koji su potpisali s diskografskom kućom Dancing Bear o snimanju dugo očekivanog povratničkog studijskog albuma, točan datum izlaska velika je nepoznanica. U međuvremenu je Majke ponovo napustio Kilmister, a za bubnjeve je sjeo Damir Šomen, dok se Baretu dogodio incident sa sad već bivšom djevojkom Željkom Matković.

Goran Bare je zahvaljujući svim tim bolnim ožiljcima jedinstveni pjesnik ulice, kroničar izgubljenih duša, zaštićeni svjedok drogiranja i velikan rock'n'rolla u Hrvata, koji je svojim naslovima albuma bilježio život u ovom dijelu svijeta (samo da ne ostane sve na posljednjem albumu 'Unplugged'), dok su Majke svojom glazbom i beskompromisnim rock izrazom ostavile neizbrisiv trag na mnogim bendovima koji su ih pratili u stopu i učili od njih.

Diskografija:
1990. 'Razum i bezumlje'
1993. 'Razdor'
1994. 'Milost'
1996. 'Vrijeme da se krene'
1997. 'Život uživo'
1998. 'Put do srca sunca'

2008. 'Unplugged'