ROVINJ U ZNAKU FESTIVALA

Avantgarde jazz festival ulazi u finale uz grammyjevce

13.07.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Organizatori su ove godine htjeli učiniti programski iskorak. I tako je došlo do suradnje s velikom pjevačicom fada Anom Mourom

Rovinjski Avantgarde Jazz Festival furioznim programima ulazi u svoju završnicu. U jedinstvenom ambijentu pomno njegovanog parka s bazenom između hotela Lone i Eden, prošloga vikenda brojna je publika mogla istinski uživati u dva stilski potpuno različita programa. Prve večeri u dvosatnoj je svirci, začinjenoj s čak tri bisa, mogao guštati svaki strastveni poklonik jazza.

Jedinstveni američki trio The Bad Plus, čiji je jazz 'lud i strastven kao žestoki punk', kako je primijetio jedan kritičar, ekipa koja u svom muziciranju ruši sve konvencije taj je status opravdala i rovinjskim nastupom. Izvodeći uglavnom svoje stvari, tek za kraj ostavili su rock obrade kojima su stekli svjetsku slavu i tako otišli s pozornice, ostavivši iza sebe koncert za pamćenje. A rovinjskom festivalu najbolju potvrdu prve riječi iz naslova – avantgarde!

Druga pak večer bila je nešto posve drugo. Organizatori su ove godine htjeli učiniti programski iskorak i tako je došlo do suradnje s jednom od najpoznatijih i najboljih pjevačica fada na svijetu. Ana Moura, mlada ali odavno svjetski eksponirana portugalska pjevačica, u tom je ambijentu bila pun pogodak. Njen osebujni fado, katkad tradicionalan, katkad 'samo njen', nekako živahan, veseliji, često je mamio publiku na pljesak i držanje ritma dlanovima. Jedinstven glas, zarazan osmijeh i sjajna glazbena izvedba pratećeg sastava, kud ćete više u noći posutoj zvijezdama?!

I kud ćete bolji uvod u samo finale ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala, u kojemu nas očekuju još tri programa. A sve je, podsjetimo, počelo početkom svibnja…

Ove subote u goste dolazi Kurt Elling, za kritiku jedan od najistaknutijih muških vokala našega doba, glazbenik koji već dugo ne silazi s trona najboljeg jazz pjevača po svim relevantnim svjetskim anketama. Elling je već gostovao u Hrvatskoj, a ovoga puta dolazi s virtuozom na gitarama sa sedam i osam žica Charliejem Hunterom, koji iza sebe ima 20-ak albuma, a surađivao je s umjetnicima kao što su Norah Jones, Mos Def, John Mayer

Predstojeći jazz vikend u Rovinju zaključit će pijanist Omar Sosa, uz pratnju Afreecanos Quarteta.

Skladatelj, pijanist i vođa benda Omar Sosa prošao je glazbenu putanju koja odražava odiseju dijaspore na potezu od Kube do Afrike i Brazila, kao i selidbe iz središnje Amerike do zajednica afričkog porijekla u Ekvadoru, iz San Francisca i New Yorka do zapadne Europe i Mediterana.

Vjeran svojim afrokubanskim izvorima, Sosa zagovara produhovljenu viziju beskompromisne umjetničke velikodušnosti koja obuhvaća 'čovječanstvo u cjelini'. Pet puta bio je nominiran za Grammy, dva puta na nagradu BBC World Music, a dobitnik je nagrade za životno djelo Smithsonian Associates.