YANN TEARSEN

Autor glazbe za 'Amelie' 4. prosinca u Tvornici

29.11.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Yann Tearsen, široj javnosti u nas poznat po glazbi koju je napisao za film 'Amelie', 4. prosinca stiže u Tvornicu kulture

Režiser Jean-Pierre Jeunet, uvelike impresioniran Tiersenovom glazbom, kupio je nakon što ga jednom slučajno čuo u prolazu, cijeli njegov katalog, a u konačnici ga angažirao i za skladanje glazbe za svoj film.

Tiersenov novi album 'Dust Lane' objavljen rezultat je dvogodišnjeg kreativnog procesa u kojem je, osim komponiranja pjesama, odsvirao i sve instrumente osim bubnjeva. Počelo je s akustičnim gitarama, mandolinom, banjom, buzukijem i dječjim setom bubnjeva na što su dodane električne gitare, bass i starinski analogni sintesajzer iz Tiersenove post punk mladosti.

Komercijalni prodor Yanna Tiersena počinje 1998. albumom 'Le Phare' koji je snimljen svojevoljnom izolacijom na otoku Ouessant gdje je Tiersen proveo dva mjeseca živeći u iznajmljenoj kući. Noću bi promatrao Creach’h, najsnažniji europski svjetionik kako osvjetljava okolni pejzaž. 'Bio sam očaran načinom na koji su zrake svjetlosti sa svjetionika otkrivale skrivene detalje, kako, uz pomoć svjetlosti, možemo ponovo otkriti nešto što svaki dan imamo pred sobom', kaže Tiersen.

S 'Le Phare' je započeo niz uspješnih albuma kao što su: 'L’Absente' iz 2001. Na kojem sudjeluju grupa Synaxis, Lisa Germano i Neil Hannon iz grupe Divine Comedy, zatim 'Les Retrouvailles' iz 2005. na kojem su gosti Jane Birkin, Elisabeth Fraser iz Cocteau Twins i Stuart Staples iz Tindersticksa.

Nakon box office uspjeha filma 'Amelie' Tiersenove vještine komponiranja sountracka postaju priznate i tražene što rezultira glazbom za film Wolfganga Beckera 'Good Bye Lenin' (2003) i 'Tabarly' (2008) dokumentarni film o francuskom mornaru Ericu Tabarlyju koji je svoj posljednji obrok pojeo na otoku Quessant prije kraja svog pomorskog puta u Irskom moru.

Na ovoj turneju, u sklopu koje nastupa 4. prosinca u zagrebačkoj Tvornici kulture, prate ga Lukas Lonski i Felix Classen, nova glazbena senzacija koja berlinsku scenu predstavlja svijetu. Duo je 2009. izdao album 'Climbing On Branches' na kojem nježnom mješavinom gitara, bubnjeva i melankolične melodije podsjećaju na post rock grupe Sea And Cake, a istodobno održavajući tužnjikavu atmosferu Radioheada.

Yann Tiersen: Amelie