I NA ZAGREBDOXU

Antologijski dokumentarci Krste Papića u MAXtv videoteci

20.02.2012 u 10:55

Bionic
Reading

U suradnji sa ZagrebDoxom i Zagreb filmom, MAXtv videoteka predstavlja restaurirane verzije šest dokumentarnih remek-djela Krste Papića, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora

Riječ je o filmovima 'Halo München' (1967), 'Kad te moja čakija ubode' (1968), 'Čvor' (1969), 'Nek se čuje i naš glas' (1970), 'Specijalni vlakovi' (1971) i 'Mala seoska priredba' (1971). Na temelju odabira uglednog hrvatskog filmologa, dr. Hrvoja Turkovića, upravo je ovih šest Papićevih filmova prikazano na prvom ZagrebDoxu 2005. godine.

Budući da su izvorni filmski elementi bili u lošem stanju, a riječ je o antologijskim ostvarenjima hrvatskog dokumentarizma, Zagreb film odlučio se za njihovu restauraciju, kako bi se ti naslovi sačuvali za generacije koje dolaze. Restauracija slike i zvuka napravljena je u Ater studiju u Zagrebu, a trajala je devet mjeseci.

Obnovljena izdanja Papićevih šest filmova javnosti će premijerno biti predstavljena u svome punom sjaju u okviru ZagrebDoxa 27. veljače u 17 sati u Festivalskom centru, dok u MAXtv videoteci ta vrhunska ostvarenja možete pogledati već od 16. veljače pod zajedničkim naslovom 'Remek-djela Krste Papića'.

Krsto Papić velikan je hrvatske kinematografije, tvorac brojnih nezaboravnih filmova, među kojima su najpoznatiji 'Lisice', 'Izbavitelj', 'Život sa stricem' i 'Priča iz Hrvatske'. U svojoj bogatoj karijeri Papić se dokazao i kao vrsni dokumentarist, posebno u razdoblju 1967-1975, kada snima niz iznimno zapaženih i nagrađivanih ostvarenja, uključujući šest filmova koje sada možete pogledati u MAXtv videoteci.

U svojim dokumentarnim filmovima Papić jasno zastupa 'malog', obespravljenog čovjeka, posebno se zauzimajući za tzv. 'gastarbajtere'. Autorov dokumentarizam, jasno definiran autohtonim ljudima i pojavama podneblja u kojem živi, s lakoćom prelazi kulturne i jezičke barijere i postaje neprijepornom vrijednošću europske i svjetske kinematografije.