DANI HRVATSKOG FILMA

Animirani film 'Bla' osvojio je Veliku nagradu za najbolji film

21.04.2013 u 10:47

  • +19

Dani hrvatskog filma

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Bionic
Reading

Film mlade redateljice Martine Meštrović osvojio je Veliku nagradu za najbolji film 'Surogat' na ovogodišnjim Danima hrvatskoga filma, a nagradu je primila na svečanoj dodjeli održanoj u zagrebačkom kinu Studentskoga centra

Od 15. travnja za nagrade 22. Dana natjecalo se više od stotinu filmova koji predstavljaju godišnju produkciju hrvatskog filma svih kategorija, osim dugometražnog igranog.

Animirani film 'Bla' nagrađen je za 'iznimno uspjelu sinergiju režije, priče i crteža u animiranoj filmskoj raščlambi položaja pojedinca te njegova prava na znanje i slobodu unutar krutog društvenog sustava', ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju 'Krsto Papić' pripala je igranom filmu 'Balavica' Igora Mirkovića za 'minuciozno vođenu priču o odrastanju u kojoj su na optimalan način prožeti generiranje emocija, stvaranje ozračja iščekivanja i rad s mladim glumcima, a sve to u prepoznatljivom mediteranskom koloritu u kojem i ono duhovito i ono bolno imaju jači odjek'.

Isti film dobio je i nagradu za najbolju kameru - direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo nagrađen je za 'rafinirani snimateljski rad koji i u detaljima i u cjelini stvara uvjerljivi mikrosvijet u kojem se ujedinjuju slike, protagonisti i cijelo jedno podneblje'.

Glumici Maji Posavec dodijeljena je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u igranom filmu 'Kišobran' Jure Pavlovića. Najboljim scenarijem proglašen je onaj Daine Oniunas Pusić u igranom filmu 'Slonovi' koji je i režirala.

Tomislav Pavlic nagrađen je za montažu igranog filma 'Teleport Zovko' Predraga Ličine, u kojem je 'dojmljivo i dinamično stvorio iluzije o svijetu budućnosti u kojem se ljudske nade nadovezuju na moć nove tehnologije'.

Skladateljica Tamara Obrovac osvojila je nagradu za glazbu u eksperimentalnom filmu 'Contrada' Matije Debeljuha

Najbolji debitant je Tomislav Jelinčić za svoj dokumentarac 'Pun kufer' o ljudima koji su ostavili grad kako bi daleko od civilizacije osnovali eko-selo.

Najboljim producentom proglašena je zagrebačka Kinorama za produkciju igranog filma 'Teleport Zovko' te animiranog filma 'Cura koja je voljela bajke'

Ovogodišnji žiri, Vera Zima, Zdenko Bašić i Filip Šovagović, posebna priznanja dodijelio je igranom filmu 'Arachne' Denisa Alentija za specijalne efekte, animiranom 'Fibonaccijev kruh' Danijela Žeželja za visoku estetsku vrijednost, eksperimentalnom 'More šumi, val se pjeni' Natka Stipaničeva za animaciju zvuka i animiranom 'Najmanji' Tomislava Šobana za inovativan pristup filmskim rodovima.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara tradicionalno je dodijelilo nagrade 'Oktavijan' - u kategoriji igranog filma osvojio ju je 'Terarij' Hane Jušić, dokumentarnog 'Teatar Chaplin - Tragikomedija u četiri čina' Zorana Kreme, animiranog 'Finili su Mare bali' Natka Stipaničeva, a eksperimentalnog 'Amnezijak na plaži' Dalibora Barića

U kategoriji namjenskog filma pobijedili su Čejen Černić i Alen Vuković sa špicom filma 'Zagonetni dječak', a glazbenog spota Vjekoslav Živković sa spotom 'Come on' Franke De Mille

Nagradu Glasa koncila za promicanje etičkih vrijednosti 'Zlatna uljanica' osvojio je kratkometražni igrani film 'Mucica' Alda Tardozzija, a nagradu 'Jelena Rajković' za redatelja do 30 godina starosti film 'Slonovi'. Nagradu Salona odbijenih dobila je njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija 'Posljednja ambulantna kola Sofije'