HAVC-OVO SUFINANCIRANJE

Animafestu najviše novca, Kinoteka i dalje problem

27.01.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti. Zanima vas koji su festivali dobili najviše novca?

Ako je 2012. godina samo nova epizoda sustavnog kolapsa gospodarstva i kulture, ne treba nas nimalo čuditi što se ovogodišnji broj prijava za HAVC-ovo sufinanciranje programa prijavljenih na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti povećao za čak 32 posto u odnosu na 2011. Lokalne zajednice sve teže mogu izvući lovu iz gradskih i županijskih proračuna, a sponzorski novac drastično se smanjio u recesijskim rezanjima budžeta pa ogroman broj malih hrvatskih festivala, kao i drugih aktivnosti vezanih uz audiovizualno stvaralaštvo u kategoriji 'komplementarnih djelatnosti' (zaštita baštine, proučavanje i kritičko djelovanje, izdavaštvo, programi udruga...), svoju posljednju nadu pronalazi na natječaju HAVC-a.

Na danas održanoj press konferenciji, ravnatelj Hrvoje Hribar i savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti, Nenad Polimac i Marina Škrabalo, predstavili su duge liste 'sretnika' koji su s hrpe od 266 zaprimljenih ušli u finalno društvo od njih 158, dobivši svoj dio kunskog poticaja od iznosa teškog 11.749.610,00 kuna. 'Možda zvuči puno, ali pretvorite li to u eure, shvatit ćete da nije', objasnila je Škrabalo cifru koja se morala narezati na jako puno manjih komadića.

'U Hrvatskoj filmski festivali imaju veliki značaj, jer oni su pogoni filmske kulture. Čak i kada traju samo tjedan dana, ostavljaju veliki trag', objašnjava Polimac odluku o pokušaju financijskog pokrivanja što većeg broja različitih festivala, koji na manjim, lokalnim razinama mogu imati i karakter revije, ali svejedno stvaraju 'dinamičnost filmske scene' u Hrvatskoj. A na toj listi festivala najviše mogu biti zadovoljni organizatori Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma, ujedno i jedinog koji se na HAVC-ovoj listi 'sretnika' našao u tzv. A-kategoriji, zbog toga što je, kako kaže Polimac, 'kulturna činjenica visoke razine.' Što u prijevodu znači da je dobio čak 900.000 kuna.

Kategorije su ovogodišnji pokušaj 'standardiziranja stvari' pa dok u A-kategoriju spada tek Animafest kao 'festival duboke tradicije i velike međunarodne reputacije', tzv. AA (ili –A) kategorije ispunjavaju veliki, etablirani festivali sa sličnim ugledom i snagom programa. To su, prema procjeni HAVC-a koja će i ove godine (kao i svake druge) zasigurno biti izložena mnogim polemikama i kuloarskim gunđanjima, Zagreb Film Festival i Motovun Film Festival, svaki s po 450.000 kuna. U B-kategoriju upali su uže specijalizirani festivali i festivali lokalne razine, poput Split Film Festivala (250.000 kuna), Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (225.000 kuna), Vukovar Film Festivala (225.000 kuna), Dana hrvatskog filma (140.000 kuna) te Festivala mediteranskog filma Split i Subversive Film Festivala (svaki po 120.000 kuna). Posljednju, tzv. C-kategoriju, čine još manji festivali i 'revije koje vole vjerovati da su festivali', a kojima su podijeljeni iznosi od 90 do 100 tisuća kuna (Tabor Film Festival, Filmske mutacije, Pašmanske filmske večeri...).

Na press konferenciji se govorilo i o problemu Hrvatske kinoteke, koja je ove godine dobila 2.640.000 kuna za zaštitu audiovizualne baštine, no to nije dovoljno za ozbiljni program restauracije i očuvanja hrvatske filmske baštine pa HAVC smatra da bi osnovni financijski izvor te djelatnosti morao dolaziti iz Ministarstva kulture te biti osiguran kao posebna stavka u okviru državnog proračuna za zaštitu kulturnih dobara, kao i to da bi Kinoteku trebalo 'odvojiti od sustava Hrvatskog državnog arhiva, čime bi se mogli stvoriti drugačiji uvjeti za djelovanje ove institucije'.