ZAVRŠILA FILMSKA AVANTURA

'Alois Nebel' pobjednik filmskog festivala u Zadru

01.09.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Umjesto na antičkom Forumu, 3. Avvantura Festival Film Forum Zadar završnu je riječ imao u novoj zgradi zadarskog Kazališta lutaka. Organizatori nisu željeli ništa prepustiti slučaju, najavljeno pogoršanje vremena bilo je dovoljno jak argument za odluku da se ceremonija zatvaranja održi u zatvorenom prostoru

Ocjenjivački sud glavnog programa nije imao nimalo lagan zadatak, a najboljim je proglasio film 'Alois Nebel' češkog redatelja Tomaša Lunaka. Isti je film nagrađen i za najbolju koprodukciju. Publika je, pak, za najbolji film izabrala 'Baikonur', njemačkog redatelja Veita Helmera. U konkurenciji Prvi i drugi film nagrađeni su španjolski 'Finisterre' i poljski 'The Mole'.

Nagrada 'Tomislav Pinter' za izniman doprinos filmskoj umjetnosti pripala je ponajvećem predstavniku europske nezavisne produkcije španjolskom producentu Luisu Minarru. Najbolji scenarij napravio je Miroslav Momčilović za srpski film 'Smrt Čovjeka na Balkanu'.

Branko Lustig

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Alina Levshin za ulogu u filmu 'Combat Girls'. Za najboljeg glumca izabran je Karl Johnson (The Pier), dok je nagrada za najbolju režiju završila u rukama Portugalca Miguela Gomesa (Tabu).

U sedam festivalskih dana 3. Avvantura Festival Film Forum Zadar privukao je na 97 projekcija više od 10.000 posjetitelja. Filmovi su prikazivani na sedam lokacija, šest u Zadru te jednoj u Biogradu. Gledatelji su imali priliku pogledati brojne hrvatske premijere, ali i filmove poput venecijanskog pobjednika 'Fausta' te pobjednika ovogodišnjeg Cannesa, filma 'Amour'.

Vezivanjem crvene vrpce slavni producent i dobri duh festivala Branko Lustig na simboličan je način zatvorio festival i najavio kako će četvrti odvezivanjem iste otvoriti gradonačelnik. Pitanje je tek koji - jer do tada će se održati lokalni izbori.

Zadar je završnih dana kolovoza bio grad filmske čarolije. Radionice, okrugli stolovi, filmaši u ulozi rockera i fotografi u ulozi DJ-a samo su dio šušura zbog kojeg direktor festivala Sergej Stanojkovski i njegova ekipa zavrjeđuju čestitke i odmor uoči početka priprema za četvrto izdanje zadarske filmske avanture.