TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ako je ovo najbolje što mogu, nisu trebali dirati 'Pola ure kulture'

01.10.2015 u 13:40

Bionic
Reading

I tako smo, nakon ukidanja emisije 'Pola ure kulture', dobili novu kulturnjačku TV emisiju na javnoj televiziji. Zove se 'Samo kulturno, molim!', emitira se srijedom navečer na prvom programu, ima četiri urednika/ce i dvije novinarke, a od svoje se prethodnice razlikuje... vrlo malo

Kada je prije nešto više od godinu dana najavljeno ukidanje emisije 'Pola ure kulture', reakcije su uglavnom bile podvojene. S jedne strane, nikome nije bilo drago što se kulturni sadržaji ukidaju čak i na javnoj televiziji, koja ne bi smjela slijediti komercijalne trendove kakvi su sve vezano uz kulturu izbrisali iz većine drugih medija, a s druge strane, mnogima je već bila puna kapa prožvakanog formata i stila Branke Kamenski, koja je uz to svoju dugogodišnju emisiju pred kraj bila pretvorila i u platformu za konzervativne političke tirade.

Tom je prilikom, međutim, bilo rečeno da HTV traži nove, svježije formate i da kulturnjačka emisija nikako neće biti posve ukinuta, nego će se pretvoriti u nešto valjda ludo i superkul od čega će stariji popadat s fotelja, a klinci sa skateboarda. Onda je, eto, došao kraj rujna 2015. (što HTV-ovcima znači završetak ljetnog godišnjeg odmora), a s njim i ta revolucionarno nova kulturnjačka emisija javne televizije. Svi smo se ukočili od iščekivanja. Ili bismo se ukočili od iščekivanja da smo zadnjih dvadeset godina proveli u komi i da ne znamo što obično znači kada Prisavljani najave 'inovacije'.

Vrlo kratko rečeno - nova emisija 'Samo kulturno, molim!' gotovo se ni po čemu ne razlikuje od 'Pola ure kulture'. Da, naravno, ima drugačiju glazbu na najavnoj i odjavnoj špici, malo se promijenio i dizajn studija u kojem Branka Kamenski stoji i s izgovara svoje u stilu školske zadaćnice sastavljene najave, a jedna od zamjetnijih promjena jest i to da je Dražen Ilinčić dobio svoj segment, u kojem, kao što je to činio u 'Kulturnom kolodvoru', u studiju razgovara s gostom. Nešto je i blaže desničarenje u prilogu s komentatorom tjedna, ali je tema (odluka Ustavnog suda da su liste kandidata na kojima nema žena svejedno prihvatljive na izborima) i dalje tek vrlo labavo vezana uz kulturu, a vrlo eksplicitno uz dnevnu politiku (čak je i spomenuto za koga je komentatorica glasala na predsjedničkim izborima). Drugim riječima, emisija bi se mirne duše mogla zvati 'Pola ure kulture 2.0'

U najavama i opisima emisije spomenuta je jedna vrlo zanimljiva stvar. Za novu je kulturnjačku emisiju zaduženo četvoro urednika, a u njoj rade još dvije novinarke. Ne razumijem točno kako to funkcionira, ali moguće je da svaki tjedan jedan urednik ili urednica uređuju emisiju pa onda ta emisija nosi njegov ili njezin autorski potpis. U tom nas slučaju 'Samo kulturno, molim!' možda još i iznenadi u svojim nadolazećim epizodama. No ako tomu nije tako pa su urednici i urednice, svaki ponaosob, zaduženi za svoje segmente u emisiji, teško je ne primijetiti da se, s možebitnim izuzetkom Dražena Ilinčića i njegova razgovora s gostom u studiju, ovi ostali urednici nisu baš iskazali s autorskim izričajem, nego su se svi priklonili stilu ala Kamenski, fall 2015 remix. A ako je to najbolje što mogu, onda zbilja ne znam zašto je ukidanje 'Pola ure kulture' uopće bilo potrebno.