FATALNA DIETRICH

80 godina 'Plavog anđela'

01.04.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Lascivno i zavodnički muškarce je grlila Marlene Dietrich kao Lola u filmu 'Plavi anđeo'. Prije osamdeset godina, na sam 1. travnja, u berlinskom kinu Gloria-Palast održana je prva projekcija legendarnog filma

'Ja sam od glave do pete za ljubav', stihovi su koji su Marlene Dietrich utabali put prema svjetskoj karijeri. Lascivno i zavodnički pjevala je i grlila muškarce u ulozi Lole u filmu 'Plavi anđeo (Der blaue Engel).

Muškarac koji u filmu zbog Lole izgubi pamet i na kraju tragično skonča je gimnazijski profesor Immanuel Rath. Nakon što je kod jednog svog učenika otkrio fotografiju frivolne Lole, otišao je sam u varijete u kojem je ona radila, zatekao je u negližeu u njezinoj garderobi i - naravno - podlegao njezinim čarima.

Predložak za film 'Plavi anđeo' je bio roman 'Professor Unrath' Heinricha Manna u kojem je pisac obradio teme dvostrukog morala i dekadentnosti tadašnjeg vremena. Godine 1929. američki redatelj austrijskog porijekla Josef von Sternberg doputovao je u Njemačku kako bi u Potsdamu snimio prvi zvučni film s tadašnjom velikom filmskom zvijezdom Emilom Janningsom.

Njezin filmski partner, tada velika zvijezda Emil Jannings, za ulogu profesora Ratha dobio je 200.000 maraka i nije krio da mu se Marlene uopće nije sviđala.

Plavi anđeo je postavio mjerila prema kojima su se snimali kasniji filmovi. To je prvi njemački zvučni film, prvi film u kojem se mogao čuti jedan jazz band, tada superpopularni Weintraubs Synkopators. Film se pojavio istodobno na dva jezika i predstavio novu filmsku divu Marlene Dietrich. 'Plavi anđeo' se i danas smatra remek-djelom filmske umjetnosti.

Za ulogu Lole bile su predviđene druge tada poznate glumice, ali je scenarist, nakon što je u nekom kazalištu vidio nepoznatu Marlene Dietrich, bio uvjeren da je ona - ona prava. Dobila je ulogu i honorar od 20.000 maraka plus 5.000 maraka za englesko izdanje filma koje je snimano paralelno i u kojem je Dietrich svoj budući veliki hit 'Falling in Love again' otpjevala na engleskom.