FLAMENCO FESTIVAL

4. Flamenco Festival Zagreb u čast Paco de Lucíi

10.06.2015 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha prva tri izdanja,Flamenco Festival Zagreb seli u samo srce Zagreba, Trg Petrice Kerempuha iznad Dolca, i gradsko dramsko kazalište Gavella

Središnja tema četvrtog Flamenco Festivala Zagreb “Fantasía Flamenca” biti će odavanje počasti prerano preminulome Paco de Lucíi. Francisco Sánchez, dječak koji se s osam godina popeo na pozornicu, ubrzo se preobrazio u “Paca de Lucíu”, genija flamenco gitare. Prije Paca, zvijezde flamenca bili su pjevači i plesači. Upravo je on taj koji je od flamenco gitare napravio samostalnu umjetnost. Koncertima i predstavama publici će se prikazati jedan dublji, intiman portret najboljeg flamenco gitarista na svijetu.

Kroz tri dana festivala ponovno će se sastati renomirani flamenco umjetnici Hrvatske i susjednih zemalja, a većina programa Festivala je besplatna. Flamenco Festival Zagreb i ove godine dovodi renomirane flamenco umjetnike iz Španjolske, među kojima je i višestruko nagrađivana plesačica Yolanda Osuna.

Festival će 18. lipnja na Trgu Petrice Kerempuha otvoriti španjolski gitarist Jorge Canda Neira koncertom inspiriranim likom i djelom Paca de Lucíe, uz pratnju glasa Ángela Lópeza de Toroan te flamenco pjevačice Nine Ćorić (Hrvatska) i flamenco plesača Andreje Lolić (Hrvatska) i Mitje Obed (Slovenija).

Drugi dana Festivala na Trgu Petrice Kerempuha će započeti performansom flamenco plesačice Anje Mejač (Slovenija) te će se prikazati dokumentarni film Daniela Hernandeza „Francisco Sánchez. Paco de Lucia“. Dokumentarac prikazuje put Paca de Lucíe od prvih susreta s gitarom s nepunih osam godina, pa sve do velikih nastupa po najboljim svjetskim pozornicama.

Završna večer Festivala rezervirana je za gradsko dramsko kazalište Gavella i plesačicu Yolandu Osunu s predstavom „Tres puntales“.

“Tres Puntales” je predstava koja oslikava tri glavna aspekta flamenco umjetnosti – pjevanje, gitaru i ples. Autorica će pokazati kako su ova tri elementa imala veliku ulogu od samoga početka razvoja flamenca, pa sve do današnjih dana. Ne odstupajući od tradicije, svakome od elemenata daje jedinstvenost te definira esenciju i uzavrelu snagu flamenca. Yolanda Osuna je već kao petogodišnjakinja stala na scenu, a svoje obrazovanje stekla je na konzervatoriju za ples u Córdobi i na konzervatoriju u Málagi gdje stječe titulu plesnog pedagoga. Od mnogobrojnih priznanja, treba istaknuti prve nagrade “Mladi u flamencu Excma” i “Perla de Cádiz”. Osim navedenih, sudjeluje u brojnim drugim natjecanjima gdje redovito ulazi u finale. Uz natjecanja, nastupa i na prestižnim europskim i svjetskim pozornicama.