SMRT FILMSKE INDUSTRIJE

2011. donijela najmanje filmske zarade u zadnjih 16 godina

29.12.2011 u 07:38

Bionic
Reading

Depresija je zavladala filmskom industrijom, nakon obračuna godišnjih zarada koji je donio novi val pesimizma

Unatoč 3D-u, raznim marketinškim trikovima i potpunom skretanju komercijalnog Hollywooda ka dječjoj publici, animaciji u superherojima, recept nije polučio spektakularne rezultate – nakon što je 'Avatar' stvorio nerealna očekivanja prošlogodišnjim megauspjehom, pokazalo se da je 2011. godina u američkim kinima donijela depresiju u redove filmskih studija, kao godina s najmanjom zaradom još od 1995!

Ova godina bilježi i pad od četiri posto u usporedbi s 2010, a Chris Aronson iz studija 20th Century Fox kaže da je razlog taj što mnogi naslovi od kojih se puno očekivalo jednostavno nisu polučili uspjehe.

Ipak, neki hitovi su opravdali svoj status pa je tako zadnji nastavak 'Harryja Pottera' za zaradom od 1,3 milijarde dolara u cijelom svijetu postao najuspješnijim filmom 2011. Drugo mjesto drži zadnji nastavak 'Transformers' sa zaradom od 1,1 milijarde, a općenito su franšize jedine koje su ispunile očekivanja, poput 'Sumraka', 'Pirata s Kariba' i 'X-Mena'.

Posebno je zabrinjavajuće to što je količina kino publike u stalnom opadanju od 2002. godine, a nezaustavljiv je i pad prodaje naslova na DVD-u.