ZASLUŽILI, ALI NE I DOBILI

10 najvećih nepravdi u povijesti Oscara

04.02.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Ponekad na Oscarima stvari ne idu onako kako se očekuje - podsjećamo na filmove i osobe koji su po svim predviđanjima i očekivanjima trebali dobiti priznanja, ali su kući otišli praznih ruku

CLARK GABLE
Iako je 1939. pred kamerama izgovarao rečenice koje se i danas citiraju kao potporni stupovi moderne filmske povijesti, Clark Gable to očito nije radio dovoljno dobro da bi zadovoljio kriterije Akademije – naime, za ulogu Rhetta Buttlera u klasiku 'Prohujali s vihorom' nije dobio Oscara. Još gore, izgubio ga je od Roberta Donata, koji ga je zaslužio ulogom u 'Goodbye Mr. Chips'. Tko je Donat i kakav čips? Upravo tako.

GRAĐANIN KANE

Kada danas uhvatite nadobudnog filmskog kritičara i pitate ga koji je najbolji film svih vremena, klasik Orsona Wellesa izvući će iz rukava poput savršeno naučenog i pripremljenog odgovora. No to ne znači da su 1941. godine filmski djelatnici smatrali da je 'Građanin Kane' najbolji film – štoviše, nisu mu dodijelili ni Oscara, koji je otišao u ruke Johna Forda za 'How Green Was My Valley'. Da stvar bude još gora, 'Građanin Kane' bio je nominiran u devet kategorija, a na kraju osvojio samo priznanje za scenarij.


PETER O'TOOLE
Osam nominacija, nula Oscara. Jedan od najvećih glumaca svih vremena ujedno je i glumac s najviše nerealiziranih nominacija. Naravno, da bi izbjegla sramotu Akademija mu je 2003. uručila počasnog Oscara, jer stvarno nije bilo smisla da tada već 71-godišnji O'Toole ode u grob kao povijesni luzer. Takvog je Oscara prvo odbio, ali onda su ga nagovorili da ga primi. Srećom, Oscar za životno djelo nije ga pokopao – O'Toole je još uvijek živ, zdrav i glumi u kazalištu.

GLENN CLOSE
Još uvijek previše aktivna da bi je 'smirili' Oscarom za životno djelo, Glenn Close za razliku od svoje kolegice Meryl Streep nikada nije nagrađena Akademijinim priznanjem iako je tijekom karijere bila nominirana čak šest puta uskočivši u društvo luzerica zajedno s Deborah Kerr i Thelmom Ritter, timom glumica koje uporno nominiraju, ali i ne nagrađuju. Ni kao glavne, ni kao sporedne.

POBJEŠNJELI BIK
Jedna od posljednjih šansi za Scorsesea da zasluži Oscara za uratke koji su ga obilježili kao jednog od najvećih redatelja u povijesti bila je nominacija za 'Pobješnjelog bika' u kategoriji najboljeg filma – ali ništa od toga. Akademija je svoje greške 26 godina kasnije kompenzirala nagrađivanjem inferiornijih naslova iz opusa starog majstora ('Pokojni'), a te 1980. boksački film koji je obilježio kraj veličanstvene autorske epohe američkih filmskih sedamdesetih izgubio je od 'Ordinary People', drame i redateljskog prvijenca Roberta Redforda.

DOBRI MOMCI


Deset godina kasnije, Scorsese opet gubi od zanimljive konkurencije – Kevin Costner danas se više pamti kao zanimljivi kratkoročni holivudski fenomen, a iako je Scorseseov povratak gangsterskom filmu s 'Dobri momci' u međuvremenu zaradio status klasika, Oscara je izgubio zbog sveopćeg divljenja Costnerovom 'Plesu s vukovima'. Još jednom redateljskom prvijencu još jednog poznatog glumca.


SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA
Spielbergov ratni ep revolucionirao je prikazivanje akcije na velikom platnu, ugrijao mnoga srca svojom pričom i napadnim patriotizmom, a potom zaradio pažnju svih 'proroka' koji su smatrali da je Oscar za najbolji film neizbježan. No 'Vojnik Ryan' otišao je kući žive glave, ali praznih ruku – Oscara je dobio 'Zaljubljeni Shakespeare', iako do danas nitko ne može pronaći racionalni odgovor na pitanje - zašto?!

PAKLENI ŠUND
Ima li boljeg filma koji je obilježio Miramaxovu vladavinu i indie poetiku postmodernih devedesetih od Tarantinovog remek-djela? Pa, američki filmski kružok očito je smatrao da ima te da se najbolji uradak 1994. zove 'Forrest Gump', s obzirom na to da je ova sveamerička komična drama preotela priznanje razuzdanoj posveti eksploatacijskim krimićima. Tarantino je dobio 'utješnu nagradu' za scenarij, a još uvijek čeka Oscara za neki od svojih filmova. Možda mu se konačno posreći s 'Djangom'?


MICKEY ROURKE
Činilo se neminovnim – miljenik kritike, publike i drugih dodjela nagrada bio je Mickey Rourke, veliki povratnik u velikoj drami 'Hrvač' glumeći u neku ruku samog sebe na način koji je zaslužio Oscar. No je li? Akademija nije mislila tako pa je ponovo nagradila Seana Penna (pet godina ranije već je dobio jednog za 'Mističnu rijeku') za ulogu u 'Milk'. Rourke, kao i svi fanovi, nije krio šok i razočaranje na svom licu.

ROBERT ALTMAN
Redatelj s najviše 'praznih' nominacija – sedam puta u utrci, nikada pobjednik. Altman je bio nominiran za sve od 'Nashvillea' i 'Godsford Parka' do 'MASH' i 'Kratkih rezova', ali tek je 2006. nagrađen s počasnim Oscarom, s obzirom na to da je bilo jasno kako za svog života neće osvojiti niti jedan drugi. Nekoliko mjeseci nakon preuzimanja Oscara za životno djelo, Altman je preminuo.


U MAXtv videoteci uživajte u kolekciji Oscar s preko 60 naslova dosadašnjih dobitnika Oscara, a u nagradnoj igri tportala pogodite dobitnike Oscara i osvojite nagrade.

Nagradna igra nalazi se na adresi: www.tportal.hr/specijali/oscar2013