SPORTSKA PREHRANA

Zobene pahuljice korisnije od energetskih napitaka

18.05.2009 u 06:00

Bionic
Reading

Zdjela pahuljica nakon tjelovježbe puno je korisnija od skupih sportskih napitaka, tvrde znanstvenici

Studija je pokazala da je zdjela zobenih pahuljica dobra, ako ne i bolja od svega ostaloga za revitalizaciju mišića.

Istraživanje je provedeno na osam muškaraca i četiri žene. Ispitanici su morali postiti 12 sati prije bavljenja sportom. Nakon dva sata vožnje biciklom, dani su im sportski energetski napici.

Pet dana kasnije, ispitanici su ponovili dvanaestosatni post i dvosatnu vožnju biciklom, nakon čega su, umjesto sportskih energetskih napitaka, konzumirali obične cjelovite žitarice s obranim mlijekom.

'Utvrdili smo da su žitarice i mlijeko dobri za sintezu proteina i obnovu mišića nakon vježbanja', rekao je fiziolog Lynne Kammer:

'Ono što je najviše čudi je da laktat u krvi, koji uzrokuje da se mišići ukrute, bio uvelike smanjen nakon konzumiranja zobenih pahuljica i mlijeka u odnosu na sportske energetske napitke.'

Istraživači smatraju da je razlog za to što zobene pahuljice podižu razinu inzulina koji pretvara šećer u energiju i smanjuje proizvodnju laktata. Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu utvrdili su da pahuljice potiču veće skladištenje glikogena (goriva koje tijelo koristi tijekom vježbe).

'Žitarice i mlijeko značajno su jeftiniji nego energetski napici. Mlijeko je odličan izvor lakoprobavljivih i visokokvalitetnih proteina i vrlo je atraktivno i jeftino sredstvo za oporavak mišića', rekla je Kammer, čiji su nalazi objavljeni u Časopisu Međunarodnog društva za prehranu sportaša.