OLAKŠAJTE SI

Slavni chef otkrio zašto je wok tava jedina koja vam treba u kuhinji

05.04.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Vaša kuhinja prepuna je lonaca i tava za koje ni sami niste sigurni kada i kako točno koristiti. Ako ste jedan od onih koji ne voli gužvu u svojim kuhinjskim redovima, proslavljeni američki chef nudi rješenje. Jedina tava koja vam treba je –wok tava

Mala tavica, velika tavica, duboka tava, tava s neprianjajućim dnom, grill tava, tava za palačinke, izbor je zbilja šarolik, a mnogi od nas pri opremanju kuhinje posegnu za gotovo svima od njih misleći da će im biti korisne. Međutim, kod mnogih se pokaže da najčešće koristite samo jednu.

Upravo o tome u svojoj novoj knjizi govori američki kuhar J. Kenji López-Alt, kultno ime gastronomije. On objašnjava zašto je wok tava sve što vam treba od opreme. I sam koristi upravo nju za većinu jela koje sprema. Praktične su jer se u njima može pržiti, kuhati ili pariti.

‘Wok je najkorištenija i najsvestranija tava u mojoj kuhinji. Imam istu još od fakulteta te je nosim sa sobom gdje god se selim posljednjih dvadeset godina. Osobno sam sva jela koja pripremam ograničio na ona koja mogu napraviti u woku. To mi je jako olakšalo, a poznato je da je wok jako praktičan. U njemu možete napraviti mnoga jela’, rekao je za američki Vogue.

Dodao je da preporučuje kupnju wok tave od ugljičnog čelika i pojasnio zašto.

‘One izrazito dugo traju. Priprema u njoj daje hrani okus koji ne možete dobiti od nehrđajućeg čelika zbog načina na koji hrana stupa u interakciju s metalom. One s neprianjajućim dnom neće dugo potrajati, a wok tave od lijevanog željeza su preteške za manevriranje pri kuhanju’, objasnio je.