VAŽNA PODRŠKA

Znate li zašto muškarci baš u studenom puštaju brkove?

07.11.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Rak prostate, kao i ostali oblici te zloćudne bolesti, podmukao je i smrtonosan. Mnogi ga muškarci prekasno otkriju, čime im je ozdravljenje dovedeno u pitanje

Skoro svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute netko umre. I ove godine tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate.

Akcija Movember nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi November i moustache (brk), a podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

Nakon 50. godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine, u kojoj se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Procjenjuje se da je rizik od smrti od raka prostate 2,8 posto, što znači da će rak prostate značajno utjecati na živote ljudi koji su danas živi.

Što je karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dug niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Međutim svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca.

Koji su simptomi?

U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi (PSA - prostata specifični antigen) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda. Rijetko, kod uznapredovale bolesti, rak može pritiskati mokraćnu cijev. Kao rezultat toga protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Ovi simptomi sami po sebi ne potvrđuju prisutnost raka prostate, međutim njihova pojava zahtijeva procjenu liječnika.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija. hr.