PRIRODNO I JEDNOSTAVNO

Znate li za deset najboljih narodnih lijekova?

24.10.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Pileća juhica, med i maslinovo ulje neki su od najpoznatijih narodnih lijekova koji učinkovito i jednostavno liječe razne simptome od upale grla, zubobolje pa sve do opeklina od sunca. No narodnih lijekova je jako puno, a što liječi ulje od klinčića, ocat, lak za kote ili pak ljepljiva traka, čitajte dalje

Prije nego što počnete upotrebljavati bilo koji od narodnih lijekova, strogo preporučljivo je prvo se savjetovati s liječnikom o posljedicama i učinkovitosti tzv. narodnih lijekova.

Pileća juha - za liječenje prehlade
Pileća juha tradicionalno se već smatra lijekom, posebice u hladnijim vremenskim razdobljima. Pileća juha ne samo da je topao i hranjiv obrok već znanstvenici tvrde kako postoje znanstveni dokazi kako juha može pomoći u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade, piše telegraph.co.uk

Ulje od klinčića - za liječenje zubobolje
Ulje od klinčića dobar je izvor eugenola, prirodne ubojice bola, djeluje antibakterijski te je u narodnoj medicini vrlo popularan lijek protiv zubobolje. Obično se koristi tako da se nekoliko kapi ulja od klinčića pomiješa s jednom četvrtinom žlice maslinova ulja, ta se smjesa nanosi na pamučnu vaticu i zatim tretira bolno i upaljeno područje. Međutim korištenje ulja od klinčića donosi i neke rizike, naime ulje od klinčića u ustima može izazvati osjećaj pečenja, oštećenje tkiva ili živaca, bol, a velike doze potencijalno mogu izazvati grlobolju, otežano disanje, zatajenje bubrega, oštećenje jetre. Ulje od klinčića nikada ne bi trebalo nanositi na oštećenu kožu.

Soda bikarbona - za liječenje problema sa želucem
Soda bikarbona vrlo je čest sastojak lijekova za smirivanje želuca. Naime, soda bikarbona djeluje uz pomoć kemijske reakcije s viškom želučane kiseline što rezultirala više neutralnim pH u želucu. Otopite čajnu žličicu sode bikarbone u čašu vode te ispijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca, no pripremite se da je okus pomalo slankast.

Punomasno mlijeko - za liječenje herpesa
Ružni mjehuri koji se često pojavljuju na rubu usana, ali i na ostatku lica često su uzrokovani virusom herpes simplex pa se ni ne mogu potpuno izliječiti, no postoje trikovi koji mogu pomoći da se ružni mjehuri što prije povuku i nestanu s lica. Popularan i jednostavan lijek je punomasno mlijeko koje sadrži monocaprin. Prisutnost monocaprina smanjuje aktivnost virusa, a mlijeko poboljšava proces ozdravljenja.

Med - za liječenje upale grla
Što se tiče okusa, med je zasigurno jedan od najukusnijih tradicionalnih lijekova. Konzumiran zasebno ili pak pomiješan s limunom i čajem, znanstvene studije dokazale su kako med može biti učinkovit jednako kao i neki sirupi protiv kašlja.

Ocat - za liječenje opeklina od sunca
Iako je jedini način da izbjegnete opasnost i bol od opeklina od sunca u potpunosti prekriti kožu ili pak nanijeti deblji sloj kreme s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ako se ipak dogodi da izgorite na suncu, postoji nekoliko načina na koje možete umanjiti bol. Iznenađujuće, no u tome vam može pomoći ocat, koji bilo čisti ili u otopini treba staviti u bocu s pumpicom te našpricati po dijelovima kože koja je bila izložena suncu. Kožu tijekom noći pokrijte čistom kuhinjskom krpom što će dodatno pomoći pri učinku hlađenja, no jedino što vas može smetati je intenzivan kiseo miris ocata.

Ljepljiva traka - za liječenje bradavica
Vjerovali ili ne, ali i obična ljepljiva traka ima 'iscjeliteljske moći' pa tako u ovome slučaju liječe bradavice. Iako obično treba 28 dana da se bradavice potpuno povuku, istraživanje je pokazalo kako metoda s ljepljivom trakom rješava problem bradavica u 85 posto slučajeva, a metoda krioterapije bradavice eliminira u 60 posto slučajeva.

Lak za nokte - za liječenje uboda insekata
Lak za nokte može poslužiti za formiranje zaštitnog sloja preko ubodnog područja. Smatra se kako prozirni lak za nokte smanjuje iritaciju, omogućujući tijelu da zacijeli ranu nesmetano i bez stalnog češkanja.

Dječji puder - spas za masnu kosu
S obzirom na ubrzani način života i brojne obaveze, uopće ni ne čudi da pranje kose ponekad izgleda poput nemoguće misije, a ako želite još koji dan preživjeti bez šampona i regeneratora, fena i četki, posegnite za dječjim puderom koji odlično prikriva masnu kosu. Žličicu praha stavite na dlan i nakon toga nanesite po cijeloj kosi pomoću prstiju ili četke. Kosa će izgledati manje prljavo i masno.

Maslinovo ulje - za liječenje upale uha
Toplo maslinovo ulje brojni roditelji koriste kao lijek za smanjivanje neugodnih upala uha kod male djece. Smatra se kako toplo ulje smiruje upaljeni bubnjić, olakšava bol koju uzrokuje sluz u cijevi koja služi izjednačavanju tlaka zraka na obje strane bubnjića.