FIT JE HIT

Znate li što je 'desk junky' i zašto je dobro imati velika stopala

03.11.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Za zdrav život potrebno je malo, a opet i tako mnogo. Izbalansirana prehrana i vrijeme samo za vas u kojem ćete bar na sat vremena dnevno uživati u nekom obliku vježbanja koji odgovara vašoj konstituciji, mentalitetu, energiji. Ne nalazite taj čarobni sat, poput većine smrtnica manjak fizičke aktivnosti opravdavate nedostatkom vremena

No, neke žene, i uz vrlo zahtjevan posao i obitelj, uspijevaju odvojiti vrijeme za sebe i odabrani oblik vježbanja, vježbaju za gušt i osobni rast i razvoj, a nisu rijetke niti one koje su svoju omiljenu fizičku aktivnost pretvorile u posao od kojeg žive. Da je tome doista tako potvrdile su Marija Andrijašević, Helena Alfirević Arbutina, Lucija Lovrić, Sunčana Seletković, Sanja Tatalović i Elena Cvjetković, žene kojima je 'vježbanje' strast, životna potreba i opredjeljenje, i koje su, ako je suditi po viđenom, u stanju inspirirati i najveće ljenčine! Upravo su zato i učestvovale na okruglom stolu 'Biti fit je vječni hit', koji je zadnjeg listopadskog četvrtka održan u okviru redovnih tematskih druženja Kluba crvenih cipela, skupine uspješnih Zagrepčanki.

Uvod u temu dala je Marija Andrijašević, fitnes trenerica, prezenterica i predavač, žena koju kad jednom vidite i čujete, naprosto ne zaboravljate. Puna energije, ekstrovertna, predana, komunikativna i energična, objasnila je kako prepoznati 'desk junkyje', ljude koji po osam do deset sati dnevno sjede za računalom. Odaje ih držanje, stav, kaže. Osim toga, pojasnila je i kako suvremeni ideal malih, uskih stopala nije nešto što bi stručnjak fizioterapeut smatrao postignućem, jer stopala su statika našeg tijela i što su veća, to smo stabilniji.

Svojom energijom i predanošću zarazila je grupu te pokazala zašto oni koji s njom jednom počnu vježbati, nikada ne odustaju. Što manje posjeta pekarnicama, što manje bijelog brašna, šećera, soli i masti, a što više proteinske hrane, i sve to uz tri do četiri puta vježbanja tjedno, i nikakve kreme i preparati neće vam trebati jer ćete sjajiti iznutra, garantira Marija koja i sama sjaji izuzetnim sjajem.

Ukoliko ne volite vojnički dril, nego ste više senzualni tip, obožavate ritam i ples, izvrstan način vježbe je ples. A ima li što ljepše od senzualnog tanga! Upravo je tango velika ljubav Lucije Lovrić, mlade Šibenčanke koja se nakon dolaska u Zagreb zaljubila u tango te tu svoju strast pretvorila u posao od kojeg i živi. Kako tango ne ide bez dobrih cipela, a u nas ih nije bilo, Lucija je dizajnirala i prve hrvatske cipele za tango!

Ako ste pak mirniji tip sklon meditaciji, osoba koja će vas odlično uputiti i dati pravi savjet je Sanja Tatalović, kreatorica i trenerica programa 'Brain, Body & Breath', Theta Healing praktičarka te terapeutkinja zvukom. Njezin umirujući glas i životna priča koja ju je od djevojke koja je zbog zdravstvenih problema morala izostajati sa satova tjelesnog, samo snagom volje i upornošću dovela do instruktorice joge, pokrenula bi i najzagriženijeg ljubitelja ljenčarenja.

Sunčana Seletković, zaljubljenica u fitness i nutricionizam te autorica priručnika 'Petnaest minuta dnevno do vitkog tijela', itekako je svjesna činjenice da žene često mnogo toga stavljaju ispred sebe. I baš zato Sunčana organizira i provodi program grupnog Skypefit treninga. To je grupni trening na kome Sunčana vježba sa maksimalno pet žena, svaka u svom domu, ispred svog računala. Iako vježba traje svega 30 minuta, dobro znojenje i odlična zabava su zagarantirani!

Priča Elene Cvjetković, Life and Business Coacha, članice Kluba crvenih cipela, jedna je od onih koje vam izmame osmijeh na lice. Elena je žena koja u ranim pedesetima ima tijelo dvadesetogodišnjakinje. Tražila je idealan oblik vježbanja, a nakon što je isprobala sve vrste aerobnih i anaerobnih treninga, pronašla se u plesu na šipci. Otkrila je novi svijet, svijet senzualnosti koja pršti iz svake pore ove vedre žene koja, uz posao i obitelj, ima i vrijeme za sebe u kome pleše, 'zbog sebe i nikog drugog', kako s ponosom kaže.

I još jedna članica Kluba crvenih cipela ne može zamisliti život bez vježbanja. Njen dnevni raspored sve je samo ne ležeran, jer ako bi nekome trebalo biti teško naći vrijeme za sebe, onda je to Helena Alfirević Arbutina! Pa ipak, dva posla i dvoje djece toj su mladoj ženi samo poticaj da se dobro organizira, iskoristi svaku minutu na najbolji mogući način, te osigura kvalitetno vrijeme za sve svoje ljubavi – obitelj, posao, arhitekturu i vježbanje koje je sastavni dio njenog života od najranijeg djetinjstva.
I upravo bi to sve žene trebale napraviti - naći ono što ih veseli, fizičku aktivnost koja ih uveseljava, koja čini da se osjećaju dobro, i osigurati tih nekoliko sati tjedno samo za sebe i vježbanje. Ne zbog nekog konačnog cilja poput deset kilograma manje, nego zbog dobrog osjećaja, zbog zdravlja. Sve ostalo doći će samo po sebi. I sjaj, i ljepota, i manje kilograma.

Bilo da se radi o jogi, pilatesu, aerobiku, plesu na šipci ili grupnom vježbanju preko Skypea, bitno je da u odabranoj aktivnosti uživate, da se za nju kontinuirano motivirate, i u svom dnevnom rasporedu odredite vrijeme koje će biti namijenjeno upravo njoj, zaključci su drugog tematskog druženja Kluba crvenih cipela. Ako se ne slažete, najbolji način da to dokažete je da počnete vježbati!