NIJE LAKO

Znate li primiti i dati kritiku?

08.03.2014 u 09:29

Bionic
Reading

Nikome nije lako čuti kritiku na svoj račun, a u davanju povratnih informacija drugima uživamo samo kada su one pozitivne. No davanje 'lošeg' feedbacka također je vrlo korisno i pomaže nam da uvidimo svoje greške, radimo na sebi i napredujemo kao osobe u bilo kojem segmentu

Zlatno pravilo davanja bilo kakve povratne informacije drugima, posebice ako je ona neugodna za tu osobu, je to da trebamo biti konkretni. Kritika se treba temeljiti na jednom činu ili specifičnom ponašanju, nikada ne treba biti generalna ili usmjerena na osobu u općenitu smislu. Takva je kritika konstruktivna jer daje informaciju o tome što druga osoba treba promijeniti u nekim realnim okvirima. Cijeloga sebe ne možemo tako lako promijeniti, ali neku grešku koju radimo možemo, piše portal InsideOut.hr

Obratite pažnju na ove točke:

Prepoznajte što vas čini kritičnima
Umjesto da neko ponašanje koje vam ne odgovara generalno opišete kao neprihvatljivo, pokušajte reći osobi što vam je konkretno u tom ponašanju neprihvatljivo.

Recite kritiku na eksplicitan, a ne implicitan način
To znači da izrazite ponašanje koje vam smeta, a ne samo kako se vi osjećate. Primjerice, ako vas smeta što netko kasni, recite toj osobi nešto poput: 'Smeta me tvoje kašnjenje, možeš li, molim te, biti na vrijeme', umjesto: 'Dosadan si i ideš mi na živce.'

Ne pretpostavljajte tuđe reakcije
Pokušajte izbjegavati primjedbe poput 'znao sam da ćeš to reći', 'ti misliš…' i slično. Također, nemojte završavati rečenice umjesto drugih.

Radite razliku između osjećaja i odnosa

Možete reći osobi s kojom ste bliski da ste kritizirali njen stav, ali to ne znači da je manje volite i prihvaćate. Ili reći kolegi da vam je drag, ali da je u ovoj konkretnoj situaciji ispao nemaran i slično.

Primanje kritike

Kod primanja povratne informacije, bila ona ugodna ili neugodna, važno je slušati osobu koja je daje i zaista je čuti, pokazati joj da smo je čuli. Možemo reći konkretno da smo je čuli, da shvaćamo, razumijemo, promišljamo o tome što je rekla. Znati primiti kompliment, ali i neugodnu kritiku pokazatelj je da poštujemo osobu s kojom pričamo i uvažavamo naš odnos.

Pokušajte:

Koliko god bilo teško, nemojte se opravdavati
Opravdavanjem želimo smanjiti značajnost kritike koja nam je upućena. Time odajemo dojam da smo osramoćeni, krivi ili se sramimo. A rečenica 'Da, ali…' nikako nije znak uvažavanja i otvorena slušanja onoga što nam se govori.

Vrednujte kritiku koja vam je upućena
Ako je kritika koja vam je upućena izrečena uz poštovanje i ima osnovu, prihvatite je. Ako je po vašem mišljenju nepravedna, odbacite je ili objasnite osobi da ne prepoznajete sebe u onome što je rekla.

Poradite na utjecaju koji kritika ima na vas
Razmislite o sadržaju ili gestama kod kritike koje vas pogađaju. Pitajte se postoji li, iznad činjenice da vam teško pada, neki vrijedni element unutar kritike koji vam može pomoći?

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.