VOĆNI SOKOVI ZA DJECU

Znanstvenici upozoravaju: U šarenim kartonskim kutijicama previše je šećera, a nisu baš ni ekološke

08.10.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Šarene kartonske kutijice sa sokom namijenjene djeci lagane su, praktične za dječju ručicu i lako se prenose, no u njihovu je sadržaju, voćnom soku, previše šećera i ne preporučuju se na dnevnoj bazi, kažu njemački stručnjaci za zdravlje djece

Nadalje, sadržaj se mora konzumirati jednokratno jer se ne mogu ponovno zatvoriti, a poznato je da nepovratna ambalaža donosi mnogo smeća.

Namijenjene za jednokratnu upotrebu, male pravokutne kartonske kutije za sok omiljene su među roditeljima.

Mnogi ih često spakiraju u djetetovu školsku torbu kao dio obroka tijekom njegova boravka u školi. No udruge koje se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi sokovi nisu zdravi.

Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka 'voćni sok', ne znači da je riječ o napitku punome vitamina i minerala.

Voćni sadržaj i prirodan okus često se 'obogaćuju' pojačivačima okusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dječjih zuba te može utjecati na povećanje djetetove težine.

Sokovi u takvim malim pravokutnim kutijama obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savjetuje da detaljno prouče popis sastojaka.

Alternativa je, kažu njemački stručnjaci, uvijek zdrava i za okoliš sigurna - voda.

Nepotrebno je isticati da je u procesu djetetova prihvaćanja bilo kojeg novog okusa potrebno puno strpljenja i kreativnosti.

Njemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama djetetova omiljenog voća, dodaju malo soka nekog agruma ili, primjerice, ubace listiće mente.

A za raznolikost okusa i slađi okus, dio voćnog soka može se pomiješati s tri dijela vode i na taj način razrijediti.

BORCI PROTIV UMORA

Ovih sedam namirnica podići će vam energiju više nego šalica kave

Pogledaj galeriju