ONO STE ŠTO JEDETE

Znakovi na koži koji otkrivaju koja hrana nije dobra za vas

18.12.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Mnogi nutricionisti ukazuju na važnost uravnotežene prehrane obogaćene nutritivnim vrijednostima, koja nam pomaže u očuvanju zdravlja, dok dermatolozi upozoravaju kako nepažljiv unos pojedine hrane može imati negativne posljedice i na vašu kožu. Jedete li previše čokolade, moguće je da ćete imati i većih problema s aknama, dok će vinoljupcima problem stvarati bore na licu

Izreka koja kaže da je čovjek ono što jede, odavno znamo koliko je istinita. Jedete li neredovito i pritom hranu koja sadrži velike količine rafiniranog šećera ili pretjerujete s alkoholom, vaše tijelo će vam to zapamtiti, a koža otkriti svima kada ste zgriješili. Potvrđeno je kako je naš organizam povezan sa svime štetnim što unosimo u njega ili djeluje štetno na njega, poput stresa ili neispavanosti. Jednako tako povezan je i s kožom pa će se štetne tvari iz hrane i pića koje ste unijeli vrlo brzo preslikati i na kožu lica u obliku crvenila, bora, akni, podočnjaka i slično.

Dermatologinja Nigma Talib koja godinama radi s pacijentima koji imaju problema s nedostacima na koži, tvrdi kako za svakog pacijenta koji joj ušeta u ordinaciju može sa sigurnošću reći na koji se način hrani, samo prema pogledu na njegovu kožu i način na koji koža stari

Jedete previše slatkog?

Izborano čelo, vrećice ispod očiju, ispijeno lice, bolni potkožni prištići po cijelom tijelu, stanjivanje kože, sivkasti tonalitet kože i rijetke obrve, neki su od glavnih znakova koji se pokazuju na koži kada osoba jede previše šećera.

Pretjeranim unosom slatkog možemo poremetiti rad bakterija u organizmu i izazvati pojavu prištića na koži. Ako je sudeći prema takozvanoj karti lica, drevnom vjerovanju da su dijelovi lica povezani s određenim organima u tijelu, naš je probavni trakt povezan s čelom. Sukladno tome, veliki unos industrijskog šećera koji je loš, kako za vaše zdravlje, tako i za kožu, rezultirat će pojavom suhih mrlja i akni na čelu.

Pijete alkoholna pića?

Izražene crte ili crvenilo između očiju, opušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža
s rascvjetanim linijama preko obraza, crvenkasti obrazi i nos te duboki nabori na koži pokazatelji su da volite potegnuti za kojom čašicom vina više.

Alkohol dehidrira kožu i time pospješuje pojavu bora i vidljivih crta na koži. Prema karti lica, područje između očiju je povezano direktno s našom jetrom. Ako svakodnevno pijete alkohol, to će se zasigurno odraziti na vašu jetru, a samim time i na kožu sve učestalijom pojavom bora. Također, alkohol može uzrokovati proširivanje kapilara na licu zbog čega ćete imati rumene obraze.

FREE SHIPPING extended until 11:59pm tonight! Use code: HappyHyggeHolidays. Prost!

Fotografiju objavljuje hygge life (@hyggelife)


Smeta vam gluten?

Reagira li vam tijelo na gluten, vaša koža nepoželjno će reagirati u obliku puf rumenih obraza i tamnih pigmentacija oko brade (mrlje ili točkice).

Povećan broj upalnih reakcija u tijelu, uzrokovanih glutenom, može dovesti do otečenosti ili crvenila kože. Ako reagirate na gluten, reagirat će i vaš imunološki sustav koji utječe na poremećaj u radu hormona i pojavu akni, posebno na području brade.

Ne podnosite laktozu?

Natečeni kapci, vrećice i tamni krugovi ispod očiju te male bijele točkice na bradi, dokaz su netolerancije na laktozu i alarm za smanjenje unosa mliječnih proizvoda u organizam.

Česta netolerancija na laktozu također može utjecati na imunološki sustav, što dovodi do različitih upalnih procesa u tijelu. Baš kao što izvrnuti zglob natekne, oči mogu postati natečene, a vrećice ispod očiju izraženije. Estrogen i progesteron iz mlijeka mogu uzrokovati nepotrebnu izgradnju novih stanica kože koje mogu začepiti pore ili se vezati sa sebumom koji se luči iz lojnih žlijezda na koži i uzrokovati mrlje.

Stoga sljedeći put kad odlazite u nabavku namirnica, dobro razmislite o hrani koju ćete kupiti. To ne znači da ne smijete pojesti kolač ili popiti čašu vina, već probajte rafinirani šećer zamijeniti zdravim sladilima, umjesto kremastih kolača isprobajte kolačiće od sušenog voća i tamne čokolade, a čašom vina se počastite tek kada stigne vikend. Vaša koža će vam biti zahvalna.