SVATKO IMA SVOJE RAZLOGE

Žene lažu o godinama, a muškarci o visini

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.09.2009 17:36
  • Objavljeno 03.09.2009 u 14:47
ured flert

ured flert

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Iako su nas učili da ne smijemo lagati, ipak to radimo svi, i to vrlo često. Kada je riječ o spolovima, pokazalo se da podjednako lažu i muškarci i žene, ali su im razlozi laganja različiti

Laži muškaraca i žena posebno su uočljive na internetu. Većina žena koja je bila na nekoj od internetskih stranica za upoznavanje partnera kaže da je velik broj muškaraca lagao o svojoj visini. Muškarci pak tvrde da je većina žena na svoj profil stavila fotografije stare desetak godina kako bi se prikazale mlađima.

GULIVER / Getty Images

GULIVER / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Iako i muškarci i žene podjednako lažu, različiti su im razlozi

Zašto lažemo?
Dennis Reina, autor knjige 'Povjerenje i izdaja na radnome mjestu', kaže da muškarci lažu kako bi došli do boljeg profesionalnog statusa, dok žene lažu kako bi se domogle boljeg društvenog statusa.

Govoreći o razlikama među lažima muškaraca i žena, Reina kaže da će žene kako bi izbjegle posao reći da imaju glavobolju, dok će muškarci slagati da moraju, primjerice, na sud.

Kako lažemo?
Među muškarcima i ženama postoji razlika i u načinu laganja. Dr. Craig Fabrikant, psiholog na Sveučilištu Hackensack u New Jerseyju, navodi da žene okolišaju dok lažu, a muškarci lažu napadački i uvjeravanjem.

Pokazalo se i to da muškarci nemaju problema s gledanjem u oči dok lažu, ali zato žene dok izgovaraju laž skreću povremeno pogled. Muškarci dok lažu mogu zamuckivati, a žene pak govore vrlo brzo.

O čemu lažemo?

Prema mišljenju Belle DePaulo, profesorice psihologije na Sveučilištu Santa Barbara, mogu se podijeliti u sebične i nesebične laži. Sebične laži idu u korist onome tko ih izgovara. Riječ je o lažima kada želimo stvoriti bolju sliku o sebi. Nesebične pak laži služe da se ne bi povrijedili osjećaji druge osobe.

I muškarci i žene podjednako se koriste sebičnim i nesebičnim lažima. Zanimljivo je da kada žena laže ženi jer je ne želi povrijediti, to čini puno pažljivije i uvjerljivije.

Kada lažemo?

Žene su sklonije izražavanju pretjeranog odobravanja, a to ulazi u kategoriju nesebičnih laži. Primjerice, žena će kolegici na hodniku na poslu reći da divno izgleda iako to ne misli. Muškarci to rade manje napadno pa će tek kratko pohvaliti nekoga za obavljeni posao iako u sebi misle da se to moglo napraviti i bolje.

Žene će slagati kako bi održavale dobru atmosferu u društvu jer ne vole sukobe, dok će muškarci lagati kako bi neka mučna situacija završila što prije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi