DEKORATIVNE I KORISNE

Želite li uljepšati izgled svog doma ovim efektnim biljkama, sigurno nećete pogriješiti

15.03.2020 u 21:58

Bionic
Reading

Osim što daju poseban štih svakom prostoru, biljke su odlični pročišćavaći zraka jer upijaju sve toksine te ga ispunjavaju kisikom

Svi se slažemo kako je cvijeće vrlo lijepo i dekorativno no nerijetko usprkos velikoj brizi nije lako postići da dulje traju. Ipak, umjesto osjetljivog cvijeća imamo drugu, jednako dobru opciju: zašto ne biste u vašem domu postavili efektne biljke šarenih listova koje će dati toplinu i posebnu čar.

Osim toga, dobro je poznato i da su biljke sjajni pročišćavači zraka jer umjetni materijali kojima smo okruženi, od tepiha pa do samih zidova, često polako otpuštaju štetne spojeve.

No zahvaljujući sobnim biljkama ovaj će problem biti uspješno riješen što će zasigurno pomoći očuvanju našega zdravlja.

NISU SAMO UKRAS

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak, a preporučili su ih znanstvenici NASA-e

Pogledaj galeriju

Evo nekoliko upečatljvih biljaka koje će uljepšati svaki dom:

Kroton

Lišće ove živopisne biljke je ovisno o sorti, a listovi krotona mogu biti različit boja poput crvene, žute, narančaste, ružičaste, bež... Listovi različitog oblika i veličina, čine ovu biljku vrlo čestim i omiljenim izborom.

Maranta

Maranta je kod nas poznata i kao svrdarka ili 'biljka molitve' jer pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu. Voli polusjenovito mjesto, obavezno bez propuha. Bez puno muke će svaki prostor učiniti ljepšim.

Dracena

Gdje god je postavili, dracena biljka pronaći način za prilagodbu negostoljubivim uvjetima koje takvi prostori mogu ponuditi - suhi zrak, rijetko zalijevanje, nedostatak svjetlosti te opća minimalna briga za razvoj i rast.

Fitonija

Fitonija ne voli jako svjetlo niti izravno sunce. Najvažnije je osigurati joj dovoljno vlage. Smjestite je na prirodno vlažna mjesta poput kupaonice ili terarija. I ne zaboravite: treba redovito zalijevanje.

Tradeskancija

Ovo je vrlo efektna puzavica sa šarenim listovima te jedna od najmanje zahtjevnih vrsta roda Tradescantia. Već dugo se uzgaja kao sobna biljka. Dobar je izbor i ako je posadite samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama.

Bromelaida

Ako ste u potrazi za biljkom oko koje nećete imati previše posla, a koja će izgledati lijepo - možda je rješenje koje tražite bromelija. Radi se o biljci podrijetlom iz Južne Amerike koje će u vaš dom donijeti dašak egzotike.

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik ili sanseverija je vrlo otporna biljka koja potječe iz stepskih područja Afrike. Dobila je ime po princu od San Severa. Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama. No oprez: ako imate malu djecu koja vole sve stavljati u usta bolje je da sanseverije držite na povišenom mjestu, jer neke vrste mogu izazvati dijareju.

Riječna pahira

Riječna pahira ili 'drvo novca' stiže s prekrasnim, prugastim lišćem. Ova sobna biljka zahtijeva puno sunca i puno vode. Pri zalijevanju pobrinite se da voda u potpunosti natopi zemlju biljke, a ponovno zalijevanje učinite kada se osuši do pet centimetara površinske zemlje.