OTKRILO ISTRAŽIVANJE

Želite biti sretni i u starosti? Rješenje je u seksu, ali redovitom

13.12.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Htjeli biste sretni i kad jednog dana odete u mirovinu? Nedavna studija pokazala je kako je rješenje u seksualnoj aktivnosti i to barem jednom u dva tjedna

Zdravstvene prednosti redovitog seksualnog života su dobro poznate, a najnovija studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 7000 ispitanika prosječne dobi oko 65 godina koju je provelo Sveučiište Anglia Ruskin iz Cambridgea, to je ponovno potvrdilo.

Za muškarce, pokazalo je istraživanje, seks barem dva puta mjesečno je recept za sreću, dok su žene više zainteresirane za druge oblike iskazivanja bliskosti poput zagrljaja, poljubaca, maženja ili spavanja u istom krevetu s partnerom.

Studija je otkrila kako su starije osobe bile sretnije ako su imale seks u posljednjih 12 mjeseci što je povezano s lučenjem hormona sreće endorfina nakon seksa, ali i tjelovježbe tijekom seksualnog čina.

'Često se pogrešno navodi kako starije osobe nisu zainteresirane za seks, ali on je vrlo bitan za mnoge funkcije. Studija je pokazala kako seks poboljšava kvalitetu života na mnoge načine umanjujući rizik od srčanih bolesti i čak smrti', objašnjava dr Lee Smith, voditelj istraživanja.  

Studija je pokazala kako je nježnost i bliskost za žene puno važnija od samog čina seksa.

'Predigra i intimnost potiču njihov užitak u životu, dok se muškarci žele seksati najmanje dva puta mjesečno', objašnjava dr Smith.

Stručnjaci također sugeriraju da seks može proizvesti iste fizičke i psihološke prednosti kao i neki oblici tjelovježbanja.

Ukoliko se pojave problemi s libidom što može biti rezultat stresa ili zdravstvenih problema liječnici savjetuju posjet seksualnom terapeutu.