BROJNE PREDNOSTI

Zbog ovoga biste trebali spavati goli

25.11.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Ako volite spavati goli, ali se brinete koliko je to dobro za tijelo i zdravlje, razveselit će vas rezultati studije koja kaže da spavanje bez pidžame ima prednosti

Prema istraživanju U.S. National Sleep Foundationa, jedna od tri osobe spava gola, a ta im navika donosi nekoliko zdravstvenih beneficija.

Budući da je temperatura tijela nešto niža dok spavate, nije dobro da vam je previše toplo jer mozak dobiva poruku kako nešto nije u redu i san će biti prekinut. Budući da je najviša tjelesna temperatura oko 23 sata, a najniža oko četiri sata ujutro, dobro je da spavate goli jer ćete se bolje naspavati.

Kad spavate goli, potičete rad takozvanih smeđih masnoća u tijelu što pomaže izgaranju kalorija. Američka studija objavljena u časopisu Diabetes pokazala je da san u hladnijoj prostoriji može aktivirati smeđe masnoće u tijelu, ali i spriječiti dijabetes. Ispitanici u studiji spavali su u sobama s različitim temperaturama, ali su jeli istu količinu hrane. Svakodnevno je mjerena razina inzulina koja je potrebna kako bi šećer u krvi bio stabilan i na kraju se pokazalo da je tijelo trošilo više kalorija kada je u sobi temperatura bila niža. Kod muškaraca koji su spavali u sobi s temperaturom od 19 stupnjeva, količina smeđih masti bila je gotovo dvostruko viša.

Ako krevet dijelite s voljenom osobom i oboje spavate goli, raste količina hormona oksitocina, a to znači da ćete se osjećati zadovoljnije i opuštenije. To stanje pridonosi boljem zdravlju, posebice štiti srce i sprečava povišeni krvni tlak. Psihologinja Kerstin Uvnas-Moberg iz Švedske objasnila je da se dodirima aktiviraju živci na koži i šalju impuls mozgu koji zatim otpušta hormon.

I na kraju, partneri koji spavaju goli imaju sretnije veze. Tako je barem pokazala jedna britanska studija s tisuću ispitanika. Za razliku od 48 posto koji nose pidžamu i smatraju da su zadovoljni u vezi, sretnih parova koji spavaju goli ima 57 posto.