SUVREMENI PROBLEM

Zbog ovih loših navika stalno ste napuhnuti

05.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Loš izbor hrane i pića, nesvjesno gutanje zraka, ali i stres čine trbuh napuhnutim i bolnim

Napuhnutost trbuha nije nimalo ugodna. Naprotiv, može biti vrlo bolna i problematična. A zašto se to događa? Postoje vrlo česti razlozi koji, iako uobičajeni, mnogima zapravo nisu poznati.

Stres

Istraživanja pokazuju da je upravo stres glavni uzročnik probavnih smetnji, uključujući i napuhnutost. Kako objašnjavaju stručnjaci, stres čini crijeva dodatno osjetljivima pa svaka loša navika šteti više nego inače. To me pridonosi i lučenje hormona koji remete normalnu ravnotežu u tijelu. Istraživanja pokazuju i da žene češće imaju tih problema zbog stresa.

Gutanje zraka
Iako nismo toga svjesni, svi zapravo vrlo često gutamo zrak. Činimo to svaki puta kada pijemo piće na slamku, kada žvačemo žvakaću gumu ili jedemo bombon, kada grickamo nokte ili kada jedemo i pričamo na telefon istodobno. Sve to uzrokuje nesvjesno gutanje zraka, a to pak dovodi do napuhnutosti trbuha.

Naglo smanjivanje količine hrane
Dijete bi trebale smanjiti trbuh, ali događa se upravo suprotno. Zbog naglih promjena u prehrani i smanjenoj količini hrane, u probavnom sustavu događaju se tektonski poremećaji pa crijeva reagiraju napuhivanjem. Upravo zato savjetuju se konzultacije s liječnikom prije nego što krenete na dijetu, a i svako dijetu potrebno je uvoditi postupno.



Neprikladna hrana

Ovo i nije pretjerano iznenađujući razlog jer sasvim je logično da pogrešan odabir hrane uzrokuje napuhavanje. No mnoge iznenadi kada doznaju da i zdrava hrana napuhuje. Primjerice, određeno povrće poput kelja ili kupusa uzrokuje nadutost kao i neke cjelovite žitarice. Morate otkriti što smeta vama pa onda to izbaciti iz prehrane.

Loš izbor pića
Volite sokove? Nemojte se onda čuditi što imate problema s napuhnutošću. Najgore reakcije izazivaju gazirani sokovi, ali i negazirani imaju sastojke koji djeluju na crijeva i uzrokuju njihovu napuhnutost. Također, napuhnutost mogu izazvati i prirodni sokovi koje sami pripravljate jer su napravljeni od sirovog voća ili povrća. No daleko su najgori izbor alkohol i kofein.