NAPETOST KOD KUĆE

Zbog nasilnih šefova pati bračni život zaposlenika

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 10:04
  • Objavljeno 30.11.2011 u 08:31
stres posao

stres posao

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nasilničko ponašanje šefova može vam učiniti jadnima sate na radnom mjestu. No novo istraživanje pokazuje da mobing na poslu može ozbiljno naškoditi i vašem braku

Stres što ga može uzrokovati šef koji zlostavlja i vrijeđa ima velik utjecaj na partnera zlostavljanog zaposlenika, otkriva američka studija koju prenosi LiveScience.com. To utječe na bračni odnos, a zatim i na cijelu obitelj zaposlenika.

Studija također tvrdi da zlostavljanje na poslu manje utječe na parove s duljim bračnim stažem. U istraživanje je bilo uključeno 280 zaposlenika i njihovih partnera, a tri četvrtine ispitanih parova ima djecu koja žive s njima.

Nasilničko ponašanje definirano je kao javno kritiziranje,ispadi bijesa i grubost.

Zaposlenici su upitani koliko je često njihov šef usmjerio svoj bijes na njih, a njihovi su partneri pitani koliko je tada napetosti bilo kod kuće. 'Moguća je reakcija na zlostavljanje na poslu manja motivacija ili želja zlostavljane osobe da se uključi u pozitivnu interakciju s partnerom i drugim članovima obitelji', kaže profesorica Merideth Ferguson sa Sveučilišta Baylor u Teksasu koja je vodila istraživanje.

Autorica kaže da rezultati studije ističu potrebu da tvrtke pošalju nedvosmislenu poruku svojim menadžerima da neće tolerirati nasilničko ponašanje.

'Ova saznanja imaju važne implikacije za organizaciju poduzeća i ponašanje menadžmenta. Uprave bi trebale poslati nedvosmislenu poruku osobama na višim položajima da neće tolerirati takvo neprijateljsko i štetno ponašanje. Poslodavci moraju poduzeti korake da spriječe ili zaustave zlostavljanje te ostvariti mogućnost da zaposlenici čuvaju svoje obitelji od takvog štetnog ponašanja', kaže profesorica Dawn Carlson s američkog Sveučilišta Baylor. 'Vrijeđanje na radnom mjestu utječe na život zaposlenika i izvan radnog mjesta.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi